fbpx

Gerincsérv kezelése

Gerincsérv kezelése

A cikkben a gerincsérv kezelése lesz a górcső alatt. Megtudja, milyen módszerekkel lehet eredményesen kezelni a fájdalmas területet. Arról is lesz szó, hogy milyen esetben kerülhető el a műtét és mikor szükséges az operáció!

Hogyan ismerhető fel a gerincsérv (porckorongsérv)?

gerincsérv a csigolyák közötti porckorong kitüremkedése. Legfőbb tünete a fájdalom, melynek helyét a sérv elhelyezkedése határozza meg. A tünetekről bővebben ITT OLVASHAT! >>

A fájdalom függ a sérv súlyosságától, kezdeti fázisában előfordulhat, hogy fel sem tűnik.

A gerincsérv jelei általában a végtagok felé kisugárzó fájdalom, zsibbadás. 

Súlyosabb esetben jelentkezhet:

  • izomgyengeség, 
  • ügyetlenség, 
  • vizelési- székelési zavarok, 
  • átmeneti bénulás
Derékfájás - a gerincsérv is okozhatja

A gerincsérv kezelése: Minden esetben műtéti beavatkozás szükséges?

A gerincsérv kezelése minden esetben a sérv súlyosságától függ. A kezelés módjának meghatározása előtt kiemelten fontos a pontos diagnózis felállítása. Fontos felmérni, hogy van-e végtagok irányába kisugárzó fájdalom, izomgyengeség, vizelési panaszok. 

Ebben az esetben az idegsebész szakorvos eldönti, hogy a tünetek súlyossága alapján szükséges-e műtéti beavatkozás. Amennyiben nem indokolt a műtéti kezelés, a konzervatív kezelések kerülnek előtérbe.

Gerincsérv kezelése: Gyógyszeres fájdalomcsillapítás

A konzervatív kezelés alkalmazásakor az első lépés minden esetben a fájdalom megszüntetése. Ez fájdalom-, és gyulladáscsökkentő injekciókkal, izomlazító infúziókkal érhető el a leggyorsabban. A kezelés elősegíti a mozgáskorlátozottság csökkentését és a gyulladás megszüntetését.

A hatóanyag kombinációt és a kezelés hosszát miden esetben a páciens állapota és a kórelőzménye határozza meg. A terápia során, a kezelés a fájdalom forrása körül kerül alkalmazásra.

Gerincsérv kezelése: Gyógytorna

Amennyiben sikerült csillapítani a krónikus fájdalmat, következhet a szakképzett gyógytornász által, egyénre szabott funkcionális gyógytorna. Fontos a fokozatos terhelés, a konzervatív kezelés egyik lényeges eleme a mozgás.

gyógytorna során a cél a gerincoszlop tartóizomzatának megerősítése, a test mobilizációja és a megfelelő testtartás megtanulása. A gyógyulás érdekében szükséges lehet az életmód megváltoztatása, a rendszeres mozgás, helyes táplálkozás és folyadék bevitel.

Porckorongsérv esetén a McKenzie torna az egyik leghatásosabb módszer, amely könnyedén elsajátítható, így később otthon végezhető!

Kinezio tapasz felhelyezése

Gerincsérv kezelése: Fizikoterápia

A gyógyszeres kezelés és az irányított gyógytorna után, a betegség nyugvó szakaszában sor kerülhet fizikoterápiára. A kezelések fajtáját, gyakoriságát és szükségességét a páciens állapota határozza meg.

Hatásos kezelés lehet a gyógymasszázs, a kineziológiai tapaszolás és a különböző ultrahang terápiák is.

Mikor szükséges a műtéti beavatkozás?

Amennyiben bénulás, vizelet-, vagy széklettartási panaszok lépnek fel azonnali műtéti beavatkozásra lehet szükség. Ha a konzervatív gerincsérv kezelés ellenére a tünetek nem múlnak, problémáit nem sikerül ezen az úton megoldani, szükséges lehet az idegsebészeti beavatkozás.

A beavatkozás során az érintett porckorong eltávolításra kerül és a nyomás alatt álló ideget felszabadítják. A műtét után a betegek jelentős százaléka tünetmentessé válik.

A téma szakértője:

Dr. Szökőcs András

Idegsebész

Online Időpontfoglalás:

Kapcsolódó tartalmak:

Csigolyaelcsúszás
Idegsebészet

Csigolyaelcsúszás

Az alábbiakban megvizsgáljuk a csigolyaelcsúszás tüneteit, a szükséges vizsgálatokat és a lehetséges kezelési lehetőségeket. Mi a csigolyaelcsúszás? A csigolyaelcsúszás, más néven csigolyacsúszás (spondilolystesis), olyan állapot,

Tovább olvasom »
Gerinccsatorna szűkület
Idegsebészet

Gerinccsatorna szűkület

Az alábbiakban megvizsgáljuk a gerinccsatorna szűkületet, tüneteit, a szükséges vizsgálatokat és a lehetséges kezelési lehetőségeket. Mi a gerinccsatorna szűkület? – A gerinccsatorna szűkület egy olyan

Tovább olvasom »
Arcidegzsába
Idegsebészet

Arcidegzsába

Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk az arcidegzsába fő jellemzőit, tüneteit, vizsgálati módszereit és a lehetséges kezelési lehetőségeket. Mi az arcidegzsába? Az arcidegzsába egy olyan idegrendszeri

Tovább olvasom »

Idegsebészet

Alagút szindróma

Fejfájás

Nyaki gerincsérv

Piriformis szindróma

Nyitott gerinc

Agy daganat

Gerincferdülés (scoliosis)

Arcidegzsába

Gerinccsatorna szűkület

Csigolya elcsúszás 

Ágyéki gerincsérv

Gerincvelő daganat

Ortopédia

Térdfájdalom

Vállfájdalom

Csípőfájdalom

Csípőprotézis

Izomfájdalom

Porckopás (atrózis)

Sokizületi gyulladás

Boka fájdalom

Csontfájdalom

Vállprotézis

Neurológia

Scelorsis Multiplex (sm betegség)

Parkinson kór

Alzheimer kór

Stroke (agyvérzés)

Epilepszia

Guillain Barre szindróma

Miasthenia Gravis

Neuropátia (perifériás neuropátia)

BPPV (Vertigo)

Endokrinológia

Pajzsmirigy alulműködés

Pajzsmirigy túlműködés

Hashimoto

Struma (pajzsmirigy göb, golyva)

Reumatológia

Derékfájás

Lumbágó

Isiász (ülőideg gyulladás)

Nyaki fájdalom

Gerincfájdalom

Rehabilitáció

Manuál terápia

Kinesio tape

Fizioterápia

Téma szakértője:

Dr. Szökőcs András

Idegsebész

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.