fbpx

Gerincsérv tünetei

gerincsérv tünetei

A gerincsérv Magyarországon mondhatni népbetegségnek számít, ez a második leggyakrabban előforduló probléma. Ennek hátterében az egyre elterjedtebb ülőmunka és a mozgás szegény életmód áll. Hatására az izomzat elgyengül és olyan betegségek alakulnak ki, mint a porckorongsérv.

Ebben a cikkben bemutatjuk a gerincsérv tüneteit és arról is beszélünk, hogyan ismerhető fel!

Pontosan mi a gerincsérv?

Ahhoz, hogy átlássa a tüneteket, fontos tisztázni, hogy pontosan mi is a gerincsérv, másnéven porckorongsérv. A gerincoszlopot alkotó csigolyák között, a rugalmas összeköttetésről és a mozgékonyságról a porckorongok gondoskodnak.

A porckorong két fontos összetevőből áll: 

  • egy külső rostos gyűrűből 
  • és a benne lévő kocsonyás anyagból.

Akkor beszélünk gerincsérvről, amikor a porckorong külső gyűrűje átszakad és a benne lévő kocsonyás mag kitüremkedik rajta, melynek hatására a gerincoszlopból kilépő idegek nyomás alá kerülnek.

a gerincsérv tünetei - Türkiz Medical Center

Mik a gerincsérv tünetei?

A gerincsérv tünetei a helyétől és a súlyosságától függően nagyon szerteágazóak. Már a kiszakadás előtti állapotában is tapasztalhatunk kellemetlen tüneteket, de az is előfordulhat, hogy nagyon sokáig tünet mentes marad.

 Az általános tünete a fájdalom, ami könnyedén összetéveszthető egy mindennapos megerőltetésből következett derékfájdalommal például. A porckorongsérv egyik jellegzetes tünete a kisugárzó fájdalom. A fájdalom erőssége változékony lehet, akár egyik napról a másikra is változhat az intenzitása, akár meg is szűnhet.

A sérv elhelyezkedésétől függően a fájdalom kisugározhat az alsó és a felső végtagok irányába, okozhat zsibbadást, bizsergő érést. Súlyosabb esetekben izomgyengeség, ügyetlenség, mozgáskordinációs zavarok, esetenként bénulás figyelhető meg. Előfordulhat vizelési-, és székelési nehézség, adott esetben hálószobai problémák.

Ilyenkor azonnal keressen fel egy idegsebész szakorvost!

kisugárzó fájdalom deréktájon

A gerincsérv fajtái

A gerincsérv elhelyezkedése alapján a gerincsérvnek három fajtáját különböztetjük meg. A jó hír az, hogy a legtöbb esetben hatékonyan kezelhető konzervatív kezelési módszerekkel, csak a legsúlyosabb esetben szükséges a műtéti beavatkozás. 

Három fajtája:

  • Nyaki gerincsérv
  • Ágyéki gerincsérv
  • Háti gerincsérv

Nyaki gerincsérv tünetei:

Jellemzően a 5.-7. csigolya között alakul ki fájdalom, erre a típusra jellemző még a felső végtagok irányába kisugárzó fájdalom, zsibbadás, bizsergés.
Nyaki fájdalom akár gerincsérvre is utalhat

Ágyéki gerincsérv tünetei: 

Jellemző a deréktájon jelentkező erős, szúró fájdalom, súlyosabb esetben az alsó végtagok irányába sugárzik ki a combokon át a térdekig, esetenként egészen a lábfejig.

az ágyéki gerincsérv tünetei

Háti gerincsérv tünetei:

A legritkább esetben elődorduló fajta, a fájdalom helyét a sérv hátszakaszon belüli elhelyezkedése határozza meg. Kisugározhat felfelé a nyak irányába, vagy lefelé az alsóvégtagok felé.

A téma szakértője:

Dr. Szökőcs András

Idegsebész

Online Időpontfoglalás:

Kapcsolódó tartalmak:

Csigolyaelcsúszás
Idegsebészet

Csigolyaelcsúszás

Az alábbiakban megvizsgáljuk a csigolyaelcsúszás tüneteit, a szükséges vizsgálatokat és a lehetséges kezelési lehetőségeket. Mi a csigolyaelcsúszás? A csigolyaelcsúszás, más néven csigolyacsúszás (spondilolystesis), olyan állapot,

Tovább olvasom »
Gerinccsatorna szűkület
Idegsebészet

Gerinccsatorna szűkület

Az alábbiakban megvizsgáljuk a gerinccsatorna szűkületet, tüneteit, a szükséges vizsgálatokat és a lehetséges kezelési lehetőségeket. Mi a gerinccsatorna szűkület? – A gerinccsatorna szűkület egy olyan

Tovább olvasom »
Arcidegzsába
Idegsebészet

Arcidegzsába

Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk az arcidegzsába fő jellemzőit, tüneteit, vizsgálati módszereit és a lehetséges kezelési lehetőségeket. Mi az arcidegzsába? Az arcidegzsába egy olyan idegrendszeri

Tovább olvasom »

Idegsebészet

Alagút szindróma

Fejfájás

Nyaki gerincsérv

Piriformis szindróma

Nyitott gerinc

Agy daganat

Gerincferdülés (scoliosis)

Arcidegzsába

Gerinccsatorna szűkület

Csigolya elcsúszás 

Ágyéki gerincsérv

Gerincvelő daganat

Ortopédia

Térdfájdalom

Vállfájdalom

Csípőfájdalom

Csípőprotézis

Izomfájdalom

Porckopás (atrózis)

Sokizületi gyulladás

Boka fájdalom

Csontfájdalom

Vállprotézis

Neurológia

Scelorsis Multiplex (sm betegség)

Parkinson kór

Alzheimer kór

Stroke (agyvérzés)

Epilepszia

Guillain Barre szindróma

Miasthenia Gravis

Neuropátia (perifériás neuropátia)

BPPV (Vertigo)

Endokrinológia

Pajzsmirigy alulműködés

Pajzsmirigy túlműködés

Hashimoto

Struma (pajzsmirigy göb, golyva)

Reumatológia

Derékfájás

Lumbágó

Isiász (ülőideg gyulladás)

Nyaki fájdalom

Gerincfájdalom

Rehabilitáció

Manuál terápia

Kinesio tape

Fizioterápia

Téma szakértője:

Dr. Szökőcs András

Idegsebész

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.