fbpx

Gerincsérv (porckorongsérv)

Sokan szenvednek gerincsérv betegségtől, mondhatni népbetegségnek számít. De mi is a porckorongsérv pontosan? Mik a tünetei és hogyan kezelhető? Ebben a cikkben minden fontos információt összeszedtünk!

Mi a gerincsérv?

A gerincsérv, vagy más néven porckorongsérv röviden megfogalmazva a csigolyák közötti káros porckorong kitüremkedése, amely fájdalmat vált ki.

Fajtáit szokás elkülöníteni a fájdalom helye vagy akár a súlyossága alapján!

A gerincsérv fajtái:

A csigolyák között található porckorongok két fontos állományból épül fel: a magját képző kocsonyás anyag és az ezt körül ölelő rostos gyűrű. Ezek a porckorongok életünk során folyamatosan kopnak, köszönhetően például az életvitelnek, nagy mértékű terhelésnek.

Egy rossz mozdulat, hírtelen megerőltetés, fokozott terhelés vagy akár bemelegítés nélküli edzés hatására az ezt alkotó gyűrűk átszakadhatnak. Ekkor a benne lévő kocsonyás anyag kitüremkedik a csigolyák között kilépő gerincidegek irányába, amik ennek hatására nyomás alá kerülnek. Ekkor alakul ki a gerincsérv!

Mik a gerincsérv tünetei?

A legfőbb tünet maga a fájdalom, nem véletlen, hogy sokan nem fordulnak vele egyből orvoshoz, könnyű összetéveszteni egy egyszerű megerőltetésből származó egyszerű hátfájdalommal. A gerincsérv legfőbb jele a kisugárzó fájdalom.

A sérv elhelyezkedésétől függően, a fájdalom kisugározhat az alsó és felső végtagok irányába, jelentkezhet bizsergés, illetve zsibbadás, esetleg érzéketlenség.

Súlyosabb esetben tapasztalható vizelési-, székelési panasz, hálószobai nehézség vagy akár bénulás is, ebben az esetben azonnali műtéti beavatkozás szükséges!

Gerincsérv tüneteiről ebben a cikkünkben olvashat részletesebben! 

Hogyan zajlik a gerincsérv vizsgálat?

Porckorongsérv gyanúja kisugárzó fájdalom, zsibbadás esetén merül fel, ilyenkor érdemes idegsebész szakorvossal konzultálni. A vizsgálat során az orvos tanulmányozza a kórelőzményét, és a jelenlegi panaszok alapján fizikai vizsgálatot végez.

A pontos diagnózis felállításához elengedhetetlen a különböző képalkotó vizsgálatok alkalmazása. Ezek a leletek képesek megkülönböztetni a kialakult sérvet, az azt megelőző állapottól, amikor a porckorong még nem szakadt ki. A végleges diagnózis befolyásolja a lehetséges kezelési módokat!

Ha szeretne többet tudni a gerincsérv vizsgálatról, itt kaphat róla pontosabb képet!

A gerincsérv kezelése

A pontos diagnózis meghatározása után a szakorvos eldönti, hogy a leletek és a tünetek súlyossága alapján szükséges-e a műtéti beavatkozás vagy elegendő-e a konzervatív kezelési módszer. Szerencsére ritkább esetekben kell az azonnali műtét, többségben az alternatív kezelések célravezetőbbnek bizonyulnak.

A konzervatív kezelés során az első lépés a fájdalom csillapítása. Ezt rendszerint fájdalomcsillapítókkal, izomlazítókkal érhető el a leggyorsabban. 

Ha a krónikus fájdalom enyhült, következik a szakképzett gyógytornász által összeállított torna, cél a gerincoszlopot tartó izmok megerősítése, a test mobilizációja és a helyes tartás elsajátítása. Gerincsérv esetén a McKenzie torna a leggyakoribb eljárás.

Végül a kezelés utolsó eleme a fizikoterápia. A kezelés fajtáját és gyakoriságát a páciens jelenlegi állapota határozza meg. A konzervatív kezelés során hatékony lehet a különböző masszázs és a kineziológiai tapaszolás is! A gerincsérv kezeléséről itt talál részletesebb tájékoztatót! 

Gerincsérvvel küzd? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Amennyiben kérdése van, szeretne időpontot foglalni szakrendelésünkre, forduljon hozzánk bizalommal!