fbpx
neurológia

Neurológia

Milyen betegségekkel foglalkozik a neurológia?

A neurológia, másnéven ideggyógyászat az az orvosi szakterület, amely a központi-, és a perifériás idegrendszer szervi megbetegedéseivel foglalkozik. A neurológus feladata többek között az agy, a gerincvelő és a környező idegek betegségeinek vizsgálata és kezelése.

A neurológiai rendellenességek ritkább esetben eredeztethetők önálló megbetegedésből, a legtöbb esetben más szervrendszerek károsodásának a szövődményeként jelentkeznek.

Milyen tünetek esetén kérjen időpontot neurológiai konzultációra?

Mivel a neurológiai panaszok sok esetben más betegség szövődményének eredménye, a lehetséges tünetek igen sokrétűek lehetnek. Egy ártalmatlannak tűnő fejfájás, akár egy szédülés is utalhat neurológiai problémára.

Gyakori tünetek a nyak-, hát és fejfájások, az egyensúly zavar és a szédülés, de ide tartozik a végtagi fájdalom, zsibbadás és a reflexek hanyatlása is. Ha hosszabb ideje fennálló problémát tapasztal, keressen fel szakorvost.

A neurológia segítséget nyújt:

neurológiai panaszok

Hogyan zajlik a neurológiai vizsgálat?

A neurológiai szakvizsgálat során az orvos felméri jelenlegi állapotát, megismeri a korelőzményét, tájékozódik a családon belüli megbetegedésekről és megvizsgálja az összes orvosi papírját, leletét, amivel rendelkezik.

A korelőzmény megismerése után következnek az általános állapot felmérő vizsgálatok. A neurológus egyszerű kérdések feltevésével ellenőrzi a mentális állapotát, majd egyszerű mozdulatsorok elvégzése után felméri a koordinációt, egyensúlyt, izomerőt és bizonyos érzékelési funkciókat.

Az utolsó lépés a reflexek vizsgálata, amit egy kalapács segítségével végzi az orvos. Ezen állapot felmérő vizsgálatok alapján a neurológus eldönti, hogy a probléma idegrendszeri eredetű-e és van e szükség további vizsgálatokra.

A neurológiai kivizsgáláshoz leggyakrabban képalkotó vizsgálatok társulnak mint, például a koponya-, gerinc MR, CT, röntgenfelvételek és elektrofiziológiai vizsgálatok, amelyekkel az agy, a könyéki idegek, vagy akár az izomzat is megvizsgálható. Sor kerülhet laboratóriumi vizsgálatokra is.

A diagnózis felállítása után a szakorvos személyre szabott kezelési tervet állít össze. Ennek része lehet gyógyszeres kezelés, életviteli tanácsok és fizioterápiás kezelések is.

Fontos, hogy a vizsgálatra feltétlenül hozza magával a korábbi teljes orvosi dokumentációját és a képalkotó vizsgálatok (röntgen, MRI, CT) képanyagát és leletét!

Vegye fel Velünk a kapcsolatot!

Ha tünetei alapján úgy gondolja, hogy neurológiai kezelésre van szüksége, foglaljon időpontot szakorvosainkhoz. Amennyiben szolgáltatásainkkal kapcsolatban bármilyen kérdése merülne fel, forduljon bizalommal kollégáinkhoz a +36 30 286 7110-es telefonszámon!

Forduljon szakembereinkhez!

KI LESZ AZ ORVOSOM?

Dr. Székely Anita

Neurológus

Specialitások:

Hogyan zajlik a

Személyes konzultáció?

1

Kiválaszt egy Önnek 
megfelelő időpontot

2

Magánrendelőnkben részt vehet a konzultáción

3

Személyre szabott kezelési program és szoros utánkövetés

Hogyan zajlik az

online konzultáció?

1

Kiválaszt egy Önnek 
megfelelő időpontot

2

Otthona kényelméből részt vehet a konzultáción

3

Személyre szabott kezelési program és szoros utánkövetés

Foglaljon időpontot most

Tájékoztatjuk, hogy Dr. Székely Anita neurológiai szakrendelésén kizárólag 18. életévüket betöltött Páciensek szakorvosi vizsgálatára van lehetőség!