fbpx

Gerincsérv jelei

Középkorú nőnek fáj a dereka

A hát és a derék fájdalma minden ember számára ismerős érzés, életünk előrehaladtával egyre gyakrabban tapasztalhatunk ehhez hasonló kellemetlen tüneteket. A fájdalom sok esetben ártatlan, de előfordulhat, hogy egy súlyosabb betegség, például porckorongsérv áll a háttérben, amit fontos kivizsgáltatni! Ebben a cikkben bemutatjuk a gerincsérv leggyakoribb jeleit. Fontos, hogyha ezeket tapasztalja, mielőbb forduljon orvoshoz!

Mi a gerincsérv?

gerincsérv, másnéven porckorongsérva csigolyák közötti porckorong kitüremkedése. A porckorongot két fontos állomány alkotja: a magját képző kocsonyás anyag és az ezt körbevevő gyűrű. Az egyre kopó porckorongok nagy terhelés hatására gyengülnek, majd a gyűrűk átszakadnak.

A nagy terhelés lehet hirtelen rossz mozdulat, nehéz tárgy emelése, bemelegítés hiányában végzett edzésmunka, de akár a hosszan tartó ülőmunka is. 

Az átszakadt gyűrűk között a porckorongot alkotó kocsonyás anyag elvándorolhat és kitüremkedhet a csigolyák között a gerincidegek irányában, amivel nyomás alá helyezi őket, azaz „becsípődnek”. Ekkor alakul ki a gerincsérv.

Gerincsérv - hátfájdalon

A gerincsérv jelei – hogyan ismerhető fel?

Ahogy már korábban említettük a gerincsérv egyik általános tünete az intenzív fájdalom. A fájdalom helyét a porckorongsérv helye határozza meg, jelentkezhet a nyakban, a hát és a derék tájékán. A gerincsérv jelei közé tartozik a végtagok irányába kisugárzó fájdalom, esetenként zsibbadás, súlyosabb esetben akár bénulás is kialakulhat!

A bénulást legtöbb esetben hirtelen mozdulat, komoly terhelés váltja ki, ebben az esetben sürgősen fel kell keresni egy idegsebész szakorvost!

Ritkább esetekben vizelési, székelési, akár hálószobai nehézségeket is okozhat. Ezekben az esetekben azonnali műtéti beavatkozás szükséges!

Az érintett területek közül a leggyakoribb az ágyéki-, ezt követi a nyaki-, majd a háti gerincsérv. Fontos megjegyezni, hogy a betegség nem minden esetben jár tünetekkel, enyhébb esetekben előfordulhat, hogy fel sem tűnik, csak akkor, amikor már súlyosabbá válik.

A gerincsérv jelei

Ágyéki gerincsérv jelei

Az ágyéki porckorongsérv, másnéven lumbális gerincsérv, leggyakrabban a 4. és az 5. ágyékcsigolya vagy az 5. ágyékcsigolya és a keresztcsont közötti területen jelentkezik.

Az ágyéki gerincsérv jelei a deréktájon fellépő éle, szúró fájdalom, ami súlyosabb esetben kisugárzik az alsó végtagok irányába a combokon át a térdig, adott esetben a lábfejekig is.

Nyaki gerincsérv jelei

Nyaki porckorongsérv esetén az 5.-7. nyaki csigolya között jelentkezhet a fájdalom, ami gyakran kisugárzik a karok irányába. Jelentkezhet felsővégtagi zsibbadás, súlyosabb esetekben izomgyengeség, érzéketlenség, bénulás.

Hátcsigolya tájéki gerincsérv jelei

Ez a legritkábban előforduló porckorongsérv típus, ennek oka az, hogy ezen a területen a legkevésbé mozgatható a gerincoszlop. Ennek a fajtának az első számú tünete a sugárzó fájdalom. Attól függően, hogy a háti szakasz mely területén jelentkezik a kopás, kisugározhat felfelé a nyak irányába, vagy lefelé a végtagok felé.

Gerincsérv kezelése

gerincsérv kezelését minden esetben a súlyossága határozza meg. Enyhébb esetben, mielőtt kiszakadna, a konzervatív kezelések hatékonynak bizonyulnak. Súlyosabb esetben, kiszakadt porckorongsérv esetén, műtéti beavatkozásra lehet szükség.

A téma szakértője:

Dr. Szökőcs András

Idegsebész

Online Időpontfoglalás:

Kapcsolódó tartalmak:

Csigolyaelcsúszás
Idegsebészet

Csigolyaelcsúszás

Az alábbiakban megvizsgáljuk a csigolyaelcsúszás tüneteit, a szükséges vizsgálatokat és a lehetséges kezelési lehetőségeket. Mi a csigolyaelcsúszás? A csigolyaelcsúszás, más néven csigolyacsúszás (spondilolystesis), olyan állapot,

Tovább olvasom »
Gerinccsatorna szűkület
Idegsebészet

Gerinccsatorna szűkület

Az alábbiakban megvizsgáljuk a gerinccsatorna szűkületet, tüneteit, a szükséges vizsgálatokat és a lehetséges kezelési lehetőségeket. Mi a gerinccsatorna szűkület? – A gerinccsatorna szűkület egy olyan

Tovább olvasom »
Arcidegzsába
Idegsebészet

Arcidegzsába

Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk az arcidegzsába fő jellemzőit, tüneteit, vizsgálati módszereit és a lehetséges kezelési lehetőségeket. Mi az arcidegzsába? Az arcidegzsába egy olyan idegrendszeri

Tovább olvasom »

Idegsebészet

Alagút szindróma

Fejfájás

Nyaki gerincsérv

Piriformis szindróma

Nyitott gerinc

Agy daganat

Gerincferdülés (scoliosis)

Arcidegzsába

Gerinccsatorna szűkület

Csigolya elcsúszás 

Ágyéki gerincsérv

Gerincvelő daganat

Ortopédia

Térdfájdalom

Vállfájdalom

Csípőfájdalom

Csípőprotézis

Izomfájdalom

Porckopás (atrózis)

Sokizületi gyulladás

Boka fájdalom

Csontfájdalom

Vállprotézis

Neurológia

Scelorsis Multiplex (sm betegség)

Parkinson kór

Alzheimer kór

Stroke (agyvérzés)

Epilepszia

Guillain Barre szindróma

Miasthenia Gravis

Neuropátia (perifériás neuropátia)

BPPV (Vertigo)

Endokrinológia

Pajzsmirigy alulműködés

Pajzsmirigy túlműködés

Hashimoto

Struma (pajzsmirigy göb, golyva)

Reumatológia

Derékfájás

Lumbágó

Isiász (ülőideg gyulladás)

Nyaki fájdalom

Gerincfájdalom

Rehabilitáció

Manuál terápia

Kinesio tape

Fizioterápia

Téma szakértője:

Dr. Szökőcs András

Idegsebész

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.