fbpx

Nyaki gerincsérv

Nyaki gerincsérv

A nyaki gerincsérv a nyakcsigolyák közötti porckorongok károsodása miatt alakul ki. Ez a kórkép rendkívül kellemetlen lehet, erős fájdalmat, zsibbadást és más kellemetlen tüneteket is okozhat. Ebben a cikkben bemutatjuk a nyaki gerincsérv fő jellemzőit, tüneteit, vizsgálati módszereit és kezelési lehetőségeit.

Mi az a nyaki gerincsérv?

Nyaki gerincsérvről akkor beszélünk, amikor a porckorongok károsodása következtében a bennük található zselés állomány kitüremkedik, súlyos esetben ki is szakadhat, ezzel nyomást gyakorolva a körülötte elhelyezkedő kilépő idegekre, de akár gerinccsatornát szűkíthető hatása is lehet.
Nyaki gerincsérv kialakulhat tartós helytelen testtartás miatt, nagy rizikó lehet a mozgásszegény és stresszes életmód, ugyanakkor a túlzott megerőltetés, nehéz fizikai munka is hajlamosító tényező lehet. 

Tünetei:

A nyaki gerincsérv tünetei egyénileg változóak, és a súlyosságuk is eltérhet.
Néhány jellemző tünet a következők lehetnek:

  • Nyakfájdalom, amely a vállakba és a karokba is kisugározhat.
  • Zsibbadás vagy bizsergés a karokban vagy ujjakban.
  • Izomgyengeség a karokban.
  • Fokozott fájdalom és tünetek mozgás közben vagy nyakmozgatás során.
  • Esetleg fejfájás vagy szédülés.

Vizsgálat: A nyaki gerincsérv diagnózisát idegsebész vagy más szakorvos végzi. A diagnózis általában fizikális vizsgálat, kórtörténet felvétele és képalkotó vizsgálatok (pl. MRI vagy CT) alapján történik. Ezt követően állítják fel az egyénre szabott kezelési tervet.
Fontos, hogy a tünetek megjelenését követően minden esetben érdemes mielőbb orvoshoz fordulni, mert az időben megkezdett konzervatív kezelés (műtét nélküli, pl. gyógytorna) hatására a műtét nagyobb eséllyel elkerülhető! 

Nyaki Gerincsérv

Kezelés:

A nyaki gerincsérv kezelése a tünetek súlyosságától és az egyéni szükségletektől függ.  Amennyiben nincs azonnali műtéti beavatkozásra szükség, akkor elsősorban konzervatív (műtét nélküli) kezeléseket alkalmaznak. Ilyen például a gyógyszeres kezelés, a mozgásterápia, és fizikoterápiás kezelések, melyekkel hosszú távon eredményesen megszüntethetők a meglévő panaszok, műtét nélkül.

A konzervatív kezelés során az első lépés a fájdalom csillapítása. Ezt rendszerint fájdalomcsillapítókkal, izomlazítókkal érhető el a leggyorsabban. 

A mozgásterápia során a szakképzett gyógytornász az egyéni célok mentén egyéni kezelési tervet készít, melynek célja a gerincoszlopot tartó izmok megerősítése, a test mobilizációja és a helyes tartás elsajátítása.

A fizikoterápiás kezelés fajtáját és gyakoriságát a páciens jelenlegi állapota határozza meg.

Ne feledje, a műtét sok esetben elkerülhető, ha időben megfelelő szakemberhez fordul!

Amennyiben bővebben szeretne olvasni a nyaki gerincet érintő bántalmakról és azok konzervatív kezelési lehetőségeiről, olvassa el ÜLŐMUNKA- NYAKI GERINC c. cikkünket is.

A téma szakértője:

Dr. Szökőcs András

Idegsebész

Online Időpontfoglalás:

Kapcsolódó tartalmak:

Csigolyaelcsúszás
Idegsebészet

Csigolyaelcsúszás

Az alábbiakban megvizsgáljuk a csigolyaelcsúszás tüneteit, a szükséges vizsgálatokat és a lehetséges kezelési lehetőségeket. Mi a csigolyaelcsúszás? A csigolyaelcsúszás, más néven csigolyacsúszás (spondilolystesis), olyan állapot,

Tovább olvasom »
Gerinccsatorna szűkület
Idegsebészet

Gerinccsatorna szűkület

Az alábbiakban megvizsgáljuk a gerinccsatorna szűkületet, tüneteit, a szükséges vizsgálatokat és a lehetséges kezelési lehetőségeket. Mi a gerinccsatorna szűkület? – A gerinccsatorna szűkület egy olyan

Tovább olvasom »
Arcidegzsába
Idegsebészet

Arcidegzsába

Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk az arcidegzsába fő jellemzőit, tüneteit, vizsgálati módszereit és a lehetséges kezelési lehetőségeket. Mi az arcidegzsába? Az arcidegzsába egy olyan idegrendszeri

Tovább olvasom »

Idegsebészet

Alagút szindróma

Fejfájás

Nyaki gerincsérv

Piriformis szindróma

Nyitott gerinc

Agy daganat

Gerincferdülés (scoliosis)

Arcidegzsába

Gerinccsatorna szűkület

Csigolya elcsúszás 

Ágyéki gerincsérv

Gerincvelő daganat

Ortopédia

Térdfájdalom

Vállfájdalom

Csípőfájdalom

Csípőprotézis

Izomfájdalom

Porckopás (atrózis)

Sokizületi gyulladás

Boka fájdalom

Csontfájdalom

Vállprotézis

Neurológia

Scelorsis Multiplex (sm betegség)

Parkinson kór

Alzheimer kór

Stroke (agyvérzés)

Epilepszia

Guillain Barre szindróma

Miasthenia Gravis

Neuropátia (perifériás neuropátia)

BPPV (Vertigo)

Endokrinológia

Pajzsmirigy alulműködés

Pajzsmirigy túlműködés

Hashimoto

Struma (pajzsmirigy göb, golyva)

Reumatológia

Derékfájás

Lumbágó

Isiász (ülőideg gyulladás)

Nyaki fájdalom

Gerincfájdalom

Rehabilitáció

Manuál terápia

Kinesio tape

Fizioterápia

Téma szakértője:

Dr. Szökőcs András

Idegsebész

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.