fbpx

A McKenzie gyógytorna

Mckenzie gyógytorna

Gerincsérv esetén a Mckenzie gyógytorna az egyik leghatékonyabb konzervatív kezelés. Mi ez a módszer és honnan ered? Cikkünkben ezzel a témával foglalkozunk!

Mi a Mckenzie gyógytorna?

A Mckenzie gyógytorna egy nemzetközi szinten elismert kezelési módszer a gerincet érintő fájdalmak vizsgálatára és kezelésére. Porckorongsérv esetén is előszeretettel alkalmazzák hatékonysága miatt.

A módszert az Új-Zélandi gyógytornász, Robert McKenzie fejlesztette ki. A terápia azon az elgondoláson alapul, hogy ha egy mozdulat, egy testtartás fájdalmat vált ki, akkor bizonyos mozdulatok és azok ismétlésével meg is szüntethető.

Ez a típusú gyógytorna nem egy előre meghatározott mozdulatsor, ezt egy erre képesített gyógytornász a pontos diagnózis felállítása után határozza meg.

Ezek a gyógytornászok különleges képzésen vesznek részt, ahol az izomzat és a csontok vizsgálatát sajátítják el, így kiválóan képesek felismerni a mozgásszervi panaszok hátterében álló okokat.

A módszer hatékonysága abban rejlik, hogy a mozdulatsor nem igényel speciális eszközöket, a páciens néhány alkalom után könnyedén elsajátíthatja és otthon végezheti.

McKenzie torna

Milyen panaszok esetén segíthet?

A Mckenzie gyógytorna menete

A kezelés megkezdése előtt a szakképzett gyógytornász teljeskörű állapotfelmérést végez. Ilyenkor kikérdezi és megvizsgálja a pácienst. Bizonyos mozgássorok alapján megfigyeli hogyan változik a fájdalom, a kisugárzás és figyeli az ízületi mozgástartományt is.

A tapasztalatok alapján ismételt mozgásgyakorlatokat hajt végre a páciens, amit otthon is folytatnia kell. A gyakorlatsor gyakorisága, intenzitása minden esetben egyénre szabott, a páciens állapota határozza meg.

Téma szakértői:

Ormay Blanka

Gyógytornász-fizioterapeuta, Neurológiai szakgyógytornász

Potyondi Dorina

Gyógytornász-fizioterapeuta

Online Időpontfoglalás:

Kapcsolódó tartalmak:

Csigolyaelcsúszás
Idegsebészet

Csigolyaelcsúszás

Az alábbiakban megvizsgáljuk a csigolyaelcsúszás tüneteit, a szükséges vizsgálatokat és a lehetséges kezelési lehetőségeket. Mi a csigolyaelcsúszás? A csigolyaelcsúszás, más néven csigolyacsúszás (spondilolystesis), olyan állapot,

Tovább olvasom »
Gerinccsatorna szűkület
Idegsebészet

Gerinccsatorna szűkület

Az alábbiakban megvizsgáljuk a gerinccsatorna szűkületet, tüneteit, a szükséges vizsgálatokat és a lehetséges kezelési lehetőségeket. Mi a gerinccsatorna szűkület? – A gerinccsatorna szűkület egy olyan

Tovább olvasom »
Arcidegzsába
Idegsebészet

Arcidegzsába

Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk az arcidegzsába fő jellemzőit, tüneteit, vizsgálati módszereit és a lehetséges kezelési lehetőségeket. Mi az arcidegzsába? Az arcidegzsába egy olyan idegrendszeri

Tovább olvasom »

Idegsebészet

Alagút szindróma

Fejfájás

Nyaki gerincsérv

Piriformis szindróma

Nyitott gerinc

Agy daganat

Gerincferdülés (scoliosis)

Arcidegzsába

Gerinccsatorna szűkület

Csigolya elcsúszás 

Ágyéki gerincsérv

Gerincvelő daganat

Ortopédia

Térdfájdalom

Vállfájdalom

Csípőfájdalom

Csípőprotézis

Izomfájdalom

Porckopás (atrózis)

Sokizületi gyulladás

Boka fájdalom

Csontfájdalom

Vállprotézis

Neurológia

Scelorsis Multiplex (sm betegség)

Parkinson kór

Alzheimer kór

Stroke (agyvérzés)

Epilepszia

Guillain Barre szindróma

Miasthenia Gravis

Neuropátia (perifériás neuropátia)

BPPV (Vertigo)

Endokrinológia

Pajzsmirigy alulműködés

Pajzsmirigy túlműködés

Hashimoto

Struma (pajzsmirigy göb, golyva)

Reumatológia

Derékfájás

Lumbágó

Isiász (ülőideg gyulladás)

Nyaki fájdalom

Gerincfájdalom

Rehabilitáció

Manuál terápia

Kinesio tape

Fizioterápia

Téma szakértője:

Dr. Szökőcs András

Idegsebész

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.