fbpx

Ágyéki porckorongsérv (gerincsérv)

Ágyéki prockorongsérv

Az alábbiakban megvizsgáljuk az ágyéki porckorongsérv (gerincsérv) tüneteit, a szükséges vizsgálatokat és a lehetséges kezelési lehetőségeket.

Mi az ágyéki porckorongsérv?

Az ágyéki porckorongsérv (lumbalis porckorongsérv) olyan állapot, amely akkor alakul ki, amikor az ágyéki gerinc területén található porckorongok belső kocsonyás része kiboltosul, vagy súlyosabb esetben ki is szakad az eredeti helyéről, és nyomást gyakorol az idegekre vagy a gerincvelőre. Ez a kitüremkedés fájdalmat és különféle tüneteket okozhat, amelyek az állapot súlyosságától függenek.

Az ágyéki gerincsérv kialakulhat tartós helytelen testtartás miatt, nagy rizikó lehet a mozgásszegény és stresszes életmód, ugyanakkor a túlzott megerőltetés, nehéz fizikai munka is hajlamosító tényező lehet a kialakulását tekintve.

Mik a tünetei?

Az ágyéki porckorongsérv tünetei változhatnak az elmozdult porckorong helyzetétől és a nyomott idegek helyzetétől függően. A leggyakoribb tünetek közé tartoznak:

 • Ágyéki gerincfájdalom: A gerinc alsó részén, az ágyéki szakaszon jelentkező, akár hirtelen kialakuló erős fájdalom.
 • Lábfájdalom: a láb felső részén vagy alsó részén jelentkező erős fájdalmat, zsibbadást vagy gyengeséget okozhat, amit az ágyéki porckorongsérv ideggyakorlati nyomása okozhat.
 • Lábizom gyengesége: Az ágyéki porckorongsérv idegnyomása miatt az érintett végtagokban izomgyengeség vagy zsibbadás jelentkezhet.
 • Érzészavar, bizsergés, zsibbadás: Az alsóvégtagok egész területén jelentkezhetnek ezek a panaszok, még a lábujjakban is.
Ágyéki porckorongsérv

Hogyan zajlik a vizsgálat?

Az ágyéki porckorongsérv diagnózisának felállításához mindenképpen szakorvosi vizsgálat szükséges. Emellett az orvos az alábbi vizsgálatokat kérheti:

 • Röntgen: A gerinc röntgenfelvételek segíthetnek a porckorongsérv vagy az elmozdult porckorongok azonosításában.
 • MRI: Az MRI (mágneses rezonancia képalkotás) részletesebb képet nyújthat az elmozdult porckorongok és az idegek állapotáról.
 • CT: A CT (számítógépes tomográfia) hasznos lehet a csontok és a porckorongok részletesebb vizsgálatára.

Hogyan zajlik a kezelés?

Az ágyéki porckorongsérv kezelése az állapot súlyosságától és a tünetektől függ. A kezelés lehet konzervatív vagy sebészeti, azonban amennyiben nincs azonnali műtéti beavatkozásra szükség, általában a műtét nélküli megoldásokat részesítik előnyben a szakorvosok.
A konzervatív (nem műtéti) kezelési lehetőségekhez tartozik:

 • Mozgásterápia, mely során a szakképzett gyógytornász az egyéni célok mentén egyéni kezelési tervet készít, melynek célja a gerincoszlopot tartó stabilizáló törzsizmok megerősítése, a test mobilizációja és a helyes tartás elsajátítása.
 • Fájdalomcsillapítók: Gyógyszerekkel kezelheti a fájdalmat és a gyulladást.
 • Fizikoterápia: kezelés fajtáját és gyakoriságát a páciens jelenlegi állapota határozza meg.
 • Sebészet: Súlyos esetekben, amikor a konzervatív kezelés nem segít, sebészeti beavatkozásra lehet szükség az elmozdult porckorongok stabilizálására.

Fontos megjegyezni, hogy az ágyéki porckorongsérv kezelése mindig egyedi lehet, és az orvos az állapot súlyosságát és az egyén sajátos szükségleteit is figyelembe veszi. Ha bármilyen panasza van, amely az ágyéki porckorongsérvre utalhat, forduljon orvoshoz, hogy megfelelő vizsgálatokat és kezelést kapjon.

Ne feledje, a műtét sok esetben elkerülhető, ha időben megfelelő szakemberhez fordul!

Amennyiben bővebben szeretne olvasni az ágyéki gerincet érintő bántalmakról és azok konzervatív kezelési lehetőségeiről, olvassa el ÜLŐMUNKA- LUMBALIS GERINC c. cikkünket is.

A téma szakértője:

Dr. Szökőcs András

Idegsebész

Online Időpontfoglalás:

Kapcsolódó tartalmak:

Csigolyaelcsúszás
Idegsebészet

Csigolyaelcsúszás

Az alábbiakban megvizsgáljuk a csigolyaelcsúszás tüneteit, a szükséges vizsgálatokat és a lehetséges kezelési lehetőségeket. Mi a csigolyaelcsúszás? A csigolyaelcsúszás, más néven csigolyacsúszás (spondilolystesis), olyan állapot,

Tovább olvasom »
Gerinccsatorna szűkület
Idegsebészet

Gerinccsatorna szűkület

Az alábbiakban megvizsgáljuk a gerinccsatorna szűkületet, tüneteit, a szükséges vizsgálatokat és a lehetséges kezelési lehetőségeket. Mi a gerinccsatorna szűkület? – A gerinccsatorna szűkület egy olyan

Tovább olvasom »
Arcidegzsába
Idegsebészet

Arcidegzsába

Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk az arcidegzsába fő jellemzőit, tüneteit, vizsgálati módszereit és a lehetséges kezelési lehetőségeket. Mi az arcidegzsába? Az arcidegzsába egy olyan idegrendszeri

Tovább olvasom »

Idegsebészet

Alagút szindróma

Fejfájás

Nyaki gerincsérv

Piriformis szindróma

Nyitott gerinc

Agy daganat

Gerincferdülés (scoliosis)

Arcidegzsába

Gerinccsatorna szűkület

Csigolya elcsúszás 

Ágyéki gerincsérv

Gerincvelő daganat

Ortopédia

Térdfájdalom

Vállfájdalom

Csípőfájdalom

Csípőprotézis

Izomfájdalom

Porckopás (atrózis)

Sokizületi gyulladás

Boka fájdalom

Csontfájdalom

Vállprotézis

Neurológia

Scelorsis Multiplex (sm betegség)

Parkinson kór

Alzheimer kór

Stroke (agyvérzés)

Epilepszia

Guillain Barre szindróma

Miasthenia Gravis

Neuropátia (perifériás neuropátia)

BPPV (Vertigo)

Endokrinológia

Pajzsmirigy alulműködés

Pajzsmirigy túlműködés

Hashimoto

Struma (pajzsmirigy göb, golyva)

Reumatológia

Derékfájás

Lumbágó

Isiász (ülőideg gyulladás)

Nyaki fájdalom

Gerincfájdalom

Rehabilitáció

Manuál terápia

Kinesio tape

Fizioterápia

Téma szakértője:

Dr. Szökőcs András

Idegsebész

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.