fbpx

Ülőmunka- Lumbális gerinc

Sokak számára ismerős lehet a tartós üléssel és a rossz testtartással összeköthető derékfájás kialakulása. A mozgásszegény életmód és a hosszas ülés az ágyéki (lumbális) gerincünkre is hatással van, hiszen ilyenkor ez a gerincszakasz kifejezetten nagy terhelés alá kerül.  Hosszantartó ülés hatására érezhetjük gerincünket merevebbnek, mozgásait korlátozottabbnak. A gerincet körülvevő izmok stabilizáló funkciója felborulhat, a gyengülésre hajlamos izmok veszítenek az erejükből, a rövidülésre hajlamos izmok pedig feszesebbé válhatnak, amely fájdalmat válthat ki az adott területen.  Minél tovább áll fenn a rossz terhelés, előbb- utóbb a csigolyákban és a közöttük lévő porckorongokban degeneratív elváltozások indulhatnak el, melyek akár az alsó végtagba is kisugárzó fájdalmakat, zsibbadásos panaszokat okozhatnak. A lumbális gerincszakasz elváltozásai hatással lehetnek a gerinc többi szakaszára, és az alsó végtagi ízületekre is.
Amennyiben a meglévő fájdalmak nem szűnnek, esetleg erősödnek, zsibbadásos panaszokká válnak érdemes mielőbb szakember segítségét kérni!

A tünetek megelőzése és enyhítése érdekében elengedhetetlen a megfelelő ergonómiai szabályok megismerése és betartása, valamint szakember által vezetett célzott mozgásterápia, amely során a testtartás korrekciója történik, illetve a megfelelő izmok erősítése, és nyújtása.

Gyógytorna

Az alábbi szabályok betartásával csökkenthetjük az ülőmunka káros hatásait a gerincünkre nézve. Fontos, hogy ha számítógép előtt dolgozunk, akkor az alábbi szabályokra figyeljünk:

  • A talpak érjenek le a talajra (ha szükséges tegyünk alá valamilyen magasítást, pl. ékpárnát), a lábszár legyen függőleges, combunk a széken alátámasztva helyezkedjen el, a térdekben derékszög.
  • Derekunkat támasszuk meg egy párnával, úgy, hogy a törzsünk maradjon egyenes.
  • Az alkarunk és a könyökünk is legyen alátámasztva, a könyökízületben derékszög. A billentyűzetet és egeret abban a magasságban helyezzük el, hogy ezt a helyzetet megtartva tudjuk használni.
  • A monitort helyezzük szemmagasságba, olyan távolságban, hogy a fejünket ne kelljen előre nyújtani ahhoz, hogy kényelmesen lássuk a képernyőt.
  • Óránként álljunk fel és mozogjunk egy kicsit, illetve naponta párszor végezzük el az alábbi gyakorlatokat.

Okoseszközök használata esetében bizonyára mindenkinek ismerős az a görnyedt testtartás, ahol kifejezetten előrefele hajtjuk a fejünket, miközben szinte az ölünkben lévő telefonunkat nyomkodjuk. Ez a testtartás hosszútávon helytelenül terheli a gerincünket, és számos panasz kiváltóoka lehet. Ezért törekedjünk rá, hogy a kezünkben lévő telefont emeljük magasabbra, és az arcunkat billentsük kissé lefelé a nyaki gerinc hajlítása nélkül.

A következő gyakorlatsor pár percet vesz igénybe, naponta többször, akár az irodaszékben is elvégezhető, mégis kizökkenthet a helytelen testtartásból és csökkenti a terhet a nyaki gerincszakaszon.

  • Helyezkedjünk el kényelmesen a széken, úgy, hogy a talpunk leérjen a talajra. Húzzuk ki magunkat, a hátunk ne támaszkodjon. A két kezünk lazán a combokon helyezkedjenek el.
  • A két vállunkat egyszerre toljuk lefelé és enyhén hátrafelé, miközben az állunkat próbáljuk hátrafelé behúzni (a nyak hajlítása nélkül!), eközben a fejtetővel nyújtózunk a plafon felé. Tartsuk meg ezt a helyzetet amíg lassan kifújjuk a levegőt szájon át (kb. 5-8 mp), majd lazítsunk el. Ismételjük ötször a gyakorlatot.
  • Végezzünk óvatos lassú nyakkörzéseket magunk előtt félkörben (ne egy teljes kört írjunk le), 5 ismétléssel.
  • Billentsük az egyik oldalra a fejünket (a fül közelít a vállhoz, az arc előre néz), majd lassan fordítsuk enyhén a talaj irányába az arcunkat, lélegezzünk egyenletesen. A nyújtást fokozhatjuk, ha az azonos oldali kezünkkel óvatosan tovább húzzuk a váll irányába a fejünket. Tartsuk meg ezt a helyzetet 8-10 mp-ig.

A téma szakértői:

Ormay Blanka

Gyógytornász-fizioterapeuta, Neurológiai szakgyógytornász

Potyondi Dorina

Gyógytornász-fizioterapeuta

Online Időpontfoglalás:

Kapcsolódó tartalmak:

Csigolyaelcsúszás
Idegsebészet

Csigolyaelcsúszás

Az alábbiakban megvizsgáljuk a csigolyaelcsúszás tüneteit, a szükséges vizsgálatokat és a lehetséges kezelési lehetőségeket. Mi a csigolyaelcsúszás? A csigolyaelcsúszás, más néven csigolyacsúszás (spondilolystesis), olyan állapot,

Tovább olvasom »
Gerinccsatorna szűkület
Idegsebészet

Gerinccsatorna szűkület

Az alábbiakban megvizsgáljuk a gerinccsatorna szűkületet, tüneteit, a szükséges vizsgálatokat és a lehetséges kezelési lehetőségeket. Mi a gerinccsatorna szűkület? – A gerinccsatorna szűkület egy olyan

Tovább olvasom »
Arcidegzsába
Idegsebészet

Arcidegzsába

Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk az arcidegzsába fő jellemzőit, tüneteit, vizsgálati módszereit és a lehetséges kezelési lehetőségeket. Mi az arcidegzsába? Az arcidegzsába egy olyan idegrendszeri

Tovább olvasom »

Idegsebészet

Alagút szindróma

Fejfájás

Nyaki gerincsérv

Piriformis szindróma

Nyitott gerinc

Agy daganat

Gerincferdülés (scoliosis)

Arcidegzsába

Gerinccsatorna szűkület

Csigolya elcsúszás 

Ágyéki gerincsérv

Gerincvelő daganat

Ortopédia

Térdfájdalom

Vállfájdalom

Csípőfájdalom

Csípőprotézis

Izomfájdalom

Porckopás (atrózis)

Sokizületi gyulladás

Boka fájdalom

Csontfájdalom

Vállprotézis

Neurológia

Scelorsis Multiplex (sm betegség)

Parkinson kór

Alzheimer kór

Stroke (agyvérzés)

Epilepszia

Guillain Barre szindróma

Miasthenia Gravis

Neuropátia (perifériás neuropátia)

BPPV (Vertigo)

Endokrinológia

Pajzsmirigy alulműködés

Pajzsmirigy túlműködés

Hashimoto

Struma (pajzsmirigy göb, golyva)

Reumatológia

Derékfájás

Lumbágó

Isiász (ülőideg gyulladás)

Nyaki fájdalom

Gerincfájdalom

Rehabilitáció

Manuál terápia

Kinesio tape

Fizioterápia

Téma szakértője:

Dr. Szökőcs András

Idegsebész

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.