fbpx

Ülőmunka-hanyag tartás- háti gerinc mobilizáló gyakorlatai

Ülőmunka hanyagtartással

A mozgásszegény életmód, illetve a hosszantartó helytelen ülés a háti gerincszakaszunkra is hatással lehet. Bizonyára sokunknak ismerős a „hanyagtartás” kifejezés, amely a háti gerincünket körülvevő izomzat gyengeségéből fakadóan egy „hanyag”, vagyis görnyedt testtartást eredményez. Ilyenkor a stabilizáló funkciót ellátó izomzat gyengülése mellett más izomcsoportok feszessége és rövidülése lesz jellemző. A felborult izomegyensúly és a helytelen testtartás következtében a gerinc görbületei megváltozhatnak, egyes szakaszokon fokozódnak, máshol pedig csökkennek/ elsimulnak. Az idő előrehaladtával megjelenő degeneratív elváltozások mind számos kellemetlen tünet kiváltóokai lehetnek. A gerinc mozgástartománya csökkenhet, a rövidülésre hajlamos izmok feszessé válhatnak, fájdalom alakulhat ki.
Fontos a tünetek megelőzése, illetve, ha már kialakultak, akkor a mielőbbi kezelés megkezdése.
Amennyiben a panaszok nem szűnnek, esetleg erősödnek, érdemes mielőbb szakember segítségét kérni!

A tünetek megelőzése és enyhítése érdekében elengedhetetlen a megfelelő ergonómiai szabályok megismerése és betartása, valamint szakember által vezetett célzott mozgásterápia, amely során a testtartás korrekciója történik, illetve a megfelelő izmok erősítése, és nyújtása.

Hanyagtartás

Az alábbi szabályok betartásával csökkenthetjük az ülőmunka káros hatásait a gerincünkre nézve. Fontos, hogy ha számítógép előtt dolgozunk, akkor az alábbi szabályokra figyeljünk:

  • A talpak érjenek le a talajra (ha szükséges tegyünk alá valamilyen magasítást, pl. ékpárnát), a lábszár legyen függőleges, combunk a széken alátámasztva helyezkedjen el, a térdekben derékszög.
  • Derekunkat támasszuk meg egy párnával, úgy, hogy a törzsünk maradjon egyenes.
  • Az alkarunk és a könyökünk is legyen alátámasztva, a könyökízületben derékszög. A billentyűzetet és egeret abban a magasságban helyezzük el, hogy ezt a helyzetet megtartva tudjuk használni.
  • A monitort helyezzük szemmagasságba, olyan távolságban, hogy a fejünket ne kelljen előre nyújtani ahhoz, hogy kényelmesen lássuk a képernyőt.
  • Óránként álljunk fel és mozogjunk egy kicsit, illetve naponta párszor végezzük el az alábbi gyakorlatokat.

Okoseszközök használata esetében bizonyára mindenkinek ismerős az a görnyedt testtartás, ahol kifejezetten előrefele hajtjuk a fejünket, a hátunk is előre görnyed, miközben szinte az ölünkben lévő telefonunkat nyomkodjuk. Ez a testtartás hosszútávon helytelenül terheli a gerincünket, és számos panasz kiváltóoka lehet. Ezért törekedjünk rá, hogy a kezünkben lévő telefont emeljük magasabbra, és az arcunkat billentsük kissé lefelé a nyaki és háti gerinc hajlítása nélkül.

Fontos, hogy ha ülőmunkát végzünk a helyes ergonómiai szabályok betartása mellett, óránként álljunk fel, mozgassuk át tagjainkat, illetve naponta többször elvégezhetjük az alábbi rövid gyakorlatsort. Az egyes gyakorlatokat végezzük el 5-6-szor.

  • Helyezkedjünk el a széken kényelmesen kissé előre csúszva, a talpak érjenek le a talajra. Húzzuk ki magunkat, a hátunk ne támaszkodjon.
  • Kulcsoljuk össze a két kezünket és nyújtózzunk a plafon felé, úgy, hogy a nyakunk maradjon egyenes, a vállakat közben toljuk lefelé. Fokozhatjuk ezt a nyújtózást a kulcsolt kezek kifelé (plafon felé) fordításával. Tartsuk meg pár másodpercig, majd lazítsunk.
  • Tegyük tarkóra a két kezünket kulcsolva, zárjuk a lapockákat és a gerincünk maradjon egyenes, majd lassan fordítsuk el a törzsünket jobbra, majd balra.
  • Maradjon tarkón a két kéz, gömbölyítsük a hátunkat előrefele, a két könyökünk közelítsen egymáshoz, majd nyissuk a mellkast, távolítsuk egymástól a könyököket és zárjuk hátul a lapockákat, gerincünk enyhén homorít, de a nyak egyenes marad.
  • Tegyük csípőre a jobb tenyerünket, majd a bal karral nyújtózzunk a fülünk mellé úgy, hogy közben kissé döntjük a törzsünket jobbra, az egész bal oldalunk nyújtózzon, fújjuk ki a levegőt. Ismételjük a másik oldalra.

A téma szakértői:

Ormay Blanka

Gyógytornász-fizioterapeuta, Neurológiai szakgyógytornász

Potyondi Dorina

Gyógytornász-fizioterapeuta

Online Időpontfoglalás:

Kapcsolódó tartalmak:

Csigolyaelcsúszás
Idegsebészet

Csigolyaelcsúszás

Az alábbiakban megvizsgáljuk a csigolyaelcsúszás tüneteit, a szükséges vizsgálatokat és a lehetséges kezelési lehetőségeket. Mi a csigolyaelcsúszás? A csigolyaelcsúszás, más néven csigolyacsúszás (spondilolystesis), olyan állapot,

Tovább olvasom »
Gerinccsatorna szűkület
Idegsebészet

Gerinccsatorna szűkület

Az alábbiakban megvizsgáljuk a gerinccsatorna szűkületet, tüneteit, a szükséges vizsgálatokat és a lehetséges kezelési lehetőségeket. Mi a gerinccsatorna szűkület? – A gerinccsatorna szűkület egy olyan

Tovább olvasom »
Arcidegzsába
Idegsebészet

Arcidegzsába

Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk az arcidegzsába fő jellemzőit, tüneteit, vizsgálati módszereit és a lehetséges kezelési lehetőségeket. Mi az arcidegzsába? Az arcidegzsába egy olyan idegrendszeri

Tovább olvasom »

Idegsebészet

Alagút szindróma

Fejfájás

Nyaki gerincsérv

Piriformis szindróma

Nyitott gerinc

Agy daganat

Gerincferdülés (scoliosis)

Arcidegzsába

Gerinccsatorna szűkület

Csigolya elcsúszás 

Ágyéki gerincsérv

Gerincvelő daganat

Ortopédia

Térdfájdalom

Vállfájdalom

Csípőfájdalom

Csípőprotézis

Izomfájdalom

Porckopás (atrózis)

Sokizületi gyulladás

Boka fájdalom

Csontfájdalom

Vállprotézis

Neurológia

Scelorsis Multiplex (sm betegség)

Parkinson kór

Alzheimer kór

Stroke (agyvérzés)

Epilepszia

Guillain Barre szindróma

Miasthenia Gravis

Neuropátia (perifériás neuropátia)

BPPV (Vertigo)

Endokrinológia

Pajzsmirigy alulműködés

Pajzsmirigy túlműködés

Hashimoto

Struma (pajzsmirigy göb, golyva)

Reumatológia

Derékfájás

Lumbágó

Isiász (ülőideg gyulladás)

Nyaki fájdalom

Gerincfájdalom

Rehabilitáció

Manuál terápia

Kinesio tape

Fizioterápia

Téma szakértője:

Dr. Szökőcs András

Idegsebész

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.