fbpx

Piriformis szindróma

Piriformis Szindróma

Ebben a cikkben bemutatjuk a piriformis szindróma fő jellemzőit, fajtáit, tüneteit, vizsgálati módszereit és kezelési lehetőségeit.

Mi a piriformis szindróma?

A piriformis szindróma a piriformis izom nyomódása vagy irritációja miatt alakul ki, ami nyomást gyakorol az alatta futó leghosszabb idegre, az ülőidegre (nervus ischiadicus). Az így létrejött nyomás következtében kialakulhat az adott területen gyulladás, amely fájdalmat, zsibbadást és gyengeséget okozhat a farpofákon és az alsó végtagokban. Az állapot súlyossága és tünetei változhatnak az egyéni esetektől függően.

Tünetei: A piriformis szindróma tünetei egyénileg változóak lehetnek, jelentkezhet egyoldali, illetve szimmetrikus formában is. A leggyakoribb tünetek a következők:

  • Fájdalom és diszkomfort érzet a fartájékon
  • Ülés közben fokozódó panaszok
  • Zsibbadás vagy bizsergés az alsó végtagokban, különösen a combban és a lábszáron.
  • Izomgyengeség és nehezített járás.

A fájdalom súlyossága és gyakorisága változhat, és súlyosabb esetekben akár a mindennapi tevékenységeket is korlátozhatja.

Vizsgálat:

A piriformis szindróma diagnózisához elengedhetetlen a fizikális vizsgálat, a kórtörténet. Az orvos gyakran alkalmazza a piriformis izom nyomáspróbáját is, amely során az érintett terület nyomását ellenőrzi. Emellett képalkotó vizsgálatok (pl. MRI vagy röntgen) is segíthetnek az eset súlyosságának megállapításában és az egyéb lehetséges okok kizárásában.

Piriformis Szindróma

Kezelés: A piriformis szindróma kezelése a tünetek súlyosságától és az egyéni szükségletektől függ. A kezelési lehetőségek közé tartozhatnak:

Pihenés: Az első lépés a piriformis izom pihentetése lehet. Az aktivitások csökkentése és az érintett terület tehermentesítése segíthet a tünetek enyhítésében.

Fizioterápia: Az izomerő és a rugalmasság növelése érdekében mozgásterápia alkalmazható, mely során speciális nyújtó gyakorlatokat tanítanak be.

Gyógyszeres kezelés: Fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentő gyógyszerek alkalmazása a tünetek enyhítésére.

Injekciók: Idegvédő vagy gyulladáscsökkentő injekciókat is alkalmazhatnak az orvosok a fájdalom és gyulladás enyhítésére.

Sebészeti beavatkozás: Ritka esetekben, amikor a konzervatív kezelés nem hatásos, műtét szükséges lehet.

A piriformis szindróma kezelése egyéni alapokon nyugszik, és az orvos segít kiválasztani a legmegfelelőbb terápiás módszert az adott esetben. Az időben elkezdett kezelés segíthet a tünetek enyhítésében és a normális életvitel visszaállításában.

Amennyiben a Türkiz Medical Centert választja, úgy garantáltan megoldást találunk a problémájára! Foglaljon időpontot szakembereinkhez.

A téma szakértője:

Dr. Szökőcs András

Idegsebész

Online Időpontfoglalás:

Kapcsolódó tartalmak:

Csigolyaelcsúszás
Idegsebészet

Csigolyaelcsúszás

Az alábbiakban megvizsgáljuk a csigolyaelcsúszás tüneteit, a szükséges vizsgálatokat és a lehetséges kezelési lehetőségeket. Mi a csigolyaelcsúszás? A csigolyaelcsúszás, más néven csigolyacsúszás (spondilolystesis), olyan állapot,

Tovább olvasom »
Gerinccsatorna szűkület
Idegsebészet

Gerinccsatorna szűkület

Az alábbiakban megvizsgáljuk a gerinccsatorna szűkületet, tüneteit, a szükséges vizsgálatokat és a lehetséges kezelési lehetőségeket. Mi a gerinccsatorna szűkület? – A gerinccsatorna szűkület egy olyan

Tovább olvasom »
Arcidegzsába
Idegsebészet

Arcidegzsába

Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk az arcidegzsába fő jellemzőit, tüneteit, vizsgálati módszereit és a lehetséges kezelési lehetőségeket. Mi az arcidegzsába? Az arcidegzsába egy olyan idegrendszeri

Tovább olvasom »

Idegsebészet

Alagút szindróma

Fejfájás

Nyaki gerincsérv

Piriformis szindróma

Nyitott gerinc

Agy daganat

Gerincferdülés (scoliosis)

Arcidegzsába

Gerinccsatorna szűkület

Csigolya elcsúszás 

Ágyéki gerincsérv

Gerincvelő daganat

Ortopédia

Térdfájdalom

Vállfájdalom

Csípőfájdalom

Csípőprotézis

Izomfájdalom

Porckopás (atrózis)

Sokizületi gyulladás

Boka fájdalom

Csontfájdalom

Vállprotézis

Neurológia

Scelorsis Multiplex (sm betegség)

Parkinson kór

Alzheimer kór

Stroke (agyvérzés)

Epilepszia

Guillain Barre szindróma

Miasthenia Gravis

Neuropátia (perifériás neuropátia)

BPPV (Vertigo)

Endokrinológia

Pajzsmirigy alulműködés

Pajzsmirigy túlműködés

Hashimoto

Struma (pajzsmirigy göb, golyva)

Reumatológia

Derékfájás

Lumbágó

Isiász (ülőideg gyulladás)

Nyaki fájdalom

Gerincfájdalom

Rehabilitáció

Manuál terápia

Kinesio tape

Fizioterápia

Téma szakértője:

Dr. Szökőcs András

Idegsebész

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.