fbpx

Nyitott gerinc

Nyitott Gerinc

A nyitott gerinc (Spina Bifida) egy fejlődési rendellenesség, melynek különböző súlyossági fokai ismertek. Ebben a cikkben bemutatjuk a nyitott gerinc fő jellemzőit, fajtáit, tüneteit, vizsgálati módszereit és kezelési lehetőségeit.

Mi a nyitott gerinc?

A nyitott gerinc egy olyan velőcső záródási rendellenesség, amely során a gerincvelőt tartalmazó gerinccsatornát nem zárja megfelelően a csontos gerinc a terhesség korai szakaszában, ilyenkor az érintett csontos gerincszakasz a zárt gyűrű helyett nyitott marad, mivel a gerincvelő vagy a háti gerincoszlop egy szakasza nem záródik le megfelelően a terhesség korai szakaszában. Ez a probléma a magzati fejlődés során alakul ki, és súlyossága egyénileg eltérő.

Nyitott Gerinc

Fajtái:

A nyitott gerincnek három fő típusa van:

  1. OCCULTA SPINA BIFIDA: A legenyhébb típus, amely során a csigolyaív nem záródik teljesen, de a gerincvelő és az agyidegek nem érintettek. A bőr alatt nincs kitüremkedés vagy nyitott terület. Gyakran nincsenek súlyos tünetek, és az elváltozás lehet, hogy észrevétlen marad életen át.
  2. MENINGOCELE: A meningocele során a gerincoszlop egy része nyitva van, és a gerincvelő körül lévő membránok (agyhártya) kiemelkednek egy kitüremkedésbe a bőr alatt. Ez a típus ritkán érinti a gerincvelőt, és a tünetek általában enyhébbek lehetnek, mint a legrosszabb esetekben.
  3. MYELOMENINGOCELE: Ez a legsúlyosabb Spina Bifida típus. A gerincoszlop egy része nyitva marad, és a gerincvelő is kitüremkedik a bőr alá a membránokkal együtt. Ez súlyos neurológiai problémákhoz vezethet, akár azélettel összeegyeztethetetlen állapotot.

Megelőzés:

A Spina Bifida megelőzése a terhesség alatt kiemelkedően fontos, és számos intézkedés van, amelyeket a leendő szülők megtehetnek annak érdekében, hogy minimalizálják a kockázatot. A Spina Bifida megelőzéséhez a következő szempontokat kell figyelembe venni a terhesség ideje alatt:

  • Folsav szedése: A legfontosabb lépés a Spina Bifida megelőzésében a terhesség előtt és az első trimeszterben a folsav szedése. A megfelelő mennyiségű folsav bevitele a terhesség alatt segíthet csökkenteni a fejlődési rendellenességek, beleértve a Spina Bifida kockázatát is. A szakorvos által javasolt napi folsavadagot kövesse.
  • Egészséges életmód: Az egészséges életmód fenntartása, beleértve az egészséges táplálkozást, az aktív mozgást és a dohányzás és alkohol elkerülését, segíthet a terhesség komplikációinak minimalizálásában és a magzati fejlődés támogatásában.
  • Prenatális gondozás: Fontos, hogy rendszeresen részt vegyenek prenatális vizsgálatokon és konzultáljanak az orvossal a terhesség alatt. Az orvos segíthet az anyai és magzati egészség figyelemmel kísérésében, és korai szakaszban észlelheti a potenciális problémákat vagy fejlődési rendellenességeket.
  • Kockázati tényezők kezelése: Ha a leendő anya vagy apa genetikai vagy más kockázati tényezőknek van kitéve, például a Spina Bifida előfordulása a családban, vagy ha korábban már született gyermekük Spina Bifida-val, fontos konzultálni egy genetikai tanácsadóval a terhesség tervezése előtt.
  • Megfelelő táplálkozás: Az egészséges táplálkozás fontos a terhesség alatt, és azok az ételek, amelyek magas folsavat és egyéb fontos tápanyagokat tartalmaznak, hozzájárulhatnak a fejlődő magzat egészségéhez.

Diagnózis:

A nyitott gerinc diagnózisát általában a szülés előtti ultrahangvizsgálat során állapítják meg, azonban előfordulhat, hogy csak a születés után lehet azonosítani. A pontos diagnózishoz további képalkotó vizsgálatok, például Röntgen vagy MRI is szükségesek lehetnek az elváltozás súlyosságának felmérésére.

A téma szakértője:

Dr. Szökőcs András

Idegsebész

Online Időpontfoglalás:

Kapcsolódó tartalmak:

Csigolyaelcsúszás
Idegsebészet

Csigolyaelcsúszás

Az alábbiakban megvizsgáljuk a csigolyaelcsúszás tüneteit, a szükséges vizsgálatokat és a lehetséges kezelési lehetőségeket. Mi a csigolyaelcsúszás? A csigolyaelcsúszás, más néven csigolyacsúszás (spondilolystesis), olyan állapot,

Tovább olvasom »
Gerinccsatorna szűkület
Idegsebészet

Gerinccsatorna szűkület

Az alábbiakban megvizsgáljuk a gerinccsatorna szűkületet, tüneteit, a szükséges vizsgálatokat és a lehetséges kezelési lehetőségeket. Mi a gerinccsatorna szűkület? – A gerinccsatorna szűkület egy olyan

Tovább olvasom »
Arcidegzsába
Idegsebészet

Arcidegzsába

Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk az arcidegzsába fő jellemzőit, tüneteit, vizsgálati módszereit és a lehetséges kezelési lehetőségeket. Mi az arcidegzsába? Az arcidegzsába egy olyan idegrendszeri

Tovább olvasom »

Idegsebészet

Alagút szindróma

Fejfájás

Nyaki gerincsérv

Piriformis szindróma

Nyitott gerinc

Agy daganat

Gerincferdülés (scoliosis)

Arcidegzsába

Gerinccsatorna szűkület

Csigolya elcsúszás 

Ágyéki gerincsérv

Gerincvelő daganat

Ortopédia

Térdfájdalom

Vállfájdalom

Csípőfájdalom

Csípőprotézis

Izomfájdalom

Porckopás (atrózis)

Sokizületi gyulladás

Boka fájdalom

Csontfájdalom

Vállprotézis

Neurológia

Scelorsis Multiplex (sm betegség)

Parkinson kór

Alzheimer kór

Stroke (agyvérzés)

Epilepszia

Guillain Barre szindróma

Miasthenia Gravis

Neuropátia (perifériás neuropátia)

BPPV (Vertigo)

Endokrinológia

Pajzsmirigy alulműködés

Pajzsmirigy túlműködés

Hashimoto

Struma (pajzsmirigy göb, golyva)

Reumatológia

Derékfájás

Lumbágó

Isiász (ülőideg gyulladás)

Nyaki fájdalom

Gerincfájdalom

Rehabilitáció

Manuál terápia

Kinesio tape

Fizioterápia

Téma szakértője:

Dr. Szökőcs András

Idegsebész

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.