fbpx

Fejfájás

Fejfajas

A fejfájás egy nagyon gyakori kellemetlenség, amely megnehezítheti a mindennapokat. Ha ez rendszeresen jelentkezik, vagy ha egyéb tünetekkel társul, akkor rendkívül fontos kivizsgáltatni a problémát. Az alábbiakban kifejtük, mik lehetnek a gyakori fejfájás okai, milyen fejfájás típusok léteznek, és mit lehet tenni ellenük!

A gyakori fejfájás okai

A sajgó, tompa, netalántán éles fejfájásnak számos oka lehet. Az alábbiakban csak a leggyakoribbakat soroljuk fel:

 • Stressz és feszültség: Az érzelmi stressz – akár munkahelyi, akár otthoni ­–, a konfliktusok és a nehéz élethelyzetek mind-mind fejfájás kialakulásához vezethetnek.
 • Szemfáradtság: A hosszan tartó számítógépes munka, a kiegyensúlyozatlan fényviszonyok, vagy a rossz látás is okozhatja ezt a kellemetlenséget.
 • Alváshiány: A nem megfelelő mennyiségű és minőségű alvástól, a hosszan tartó ébrenléttől is kialakulhat ez a probléma.
 • Éghajlatváltozás: Az időjárás-változás, például a hidegfrontok, a melegfrontok, a páratartalom változása vagy a szélviharok is kiválthatják a fejfájást.
 • Élelmiszer-intolerancia: Az élelmiszer-intolerancia, például a tej- vagy gluténérzékenység, vagy a histamin-intolerancia is lúdas lehet a gyakori fejfájás kialakulásában.
 • Fizikai okok: A rossz testtartás, a nyakfeszültség, a fogászati ​​problémák mind hozzájárulhatnak a kellemetlenséghez.

Ezen kívül számos egyéb ok is kiválthatja még a fejfájást, mint pl. a hormonális változások. Amennyiben gyakori fejfájás nehezíti mindennapjait, úgy mindenképpen járjon utána a probléma tényleges okának.

A leggyakoribb fejfájás típusok

Attól függően, hogy milyen erősségű fejfájástól szenved, azok meddig tartanak, valamint milyen tüneteket okozhatnak 3 fő típust különböztethetünk meg egymástól:

 1. Migrén: Ez a leggyakoribb fejfájás típus, amely intenzív, gyakran egyoldalú, lüktető fejfájással jár. Ezt a fájást további tünet is kísérheti, mint pl. látás- és hangérzékenység, émelygés, hányinger, valamint bizonyos esetekben beszédzavar. A migrén akár napokig is eltart.
 2. Tenziós fejfájás: Általában az egész fejre kiterjedő, tompa, nyomó jellegű fájdalommal jár. A fájdalom enyhe vagy közepesen súlyos, néhány órától akár pár napig is eltarthat.
 3. Cluster fejfájás: Súlyos, éles fájdalommal jár, amely általában csak az egyik oldalon érezhető. Időszakosan, hosszabb szünetekkel váltakozva jelentkezhet.

Fontos megjegyezni, hogy a nyaki porckorongsérv tünetei is hasonlóak lehetnek, ezért elengedhetetlen a szakszerű kivizsgálás!

Fejfájás

Hogyan előzhető meg a gyakori fejfájás kialakulása?

A fejfájások megelőzéséhez hozzájárulhat az egészséges életmód fenntartása, például a megfelelő mennyiségű alvás és a stressz csökkentése. A migrén elkerüléséhez ajánlott redukálni az élelmiszereket, amelyek kiválthatják a kellemetlenséget (pl. koffein, alkohol, édesítőszer).

A fejfájás azonban népbetegségnek számít. Mindenki tapasztalt már valamilyen típusú fejfájást élete során legalább egyszer. Amennyiben a gyakori fejfájás megnehezíti a hétköznapokat, úgy fontos részt venni egy orvosi vizsgálaton a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében.

Hogyan történik a kivizsgálás?

Amennyiben neurológiai szakrendelés mellett dönt, úgy érdemes felkészülnie a következő kérdésekre:

 1. Milyen a fejfájás jellege?
 2. Milyen gyakran fordul elő?
 3. Milyen intenzitású?
 4. Milyen egyéb tünetek kísérik?
 5. Meddig tart?

 

Ezeket a kérdéseket mindenképpen érdemes előre átgondolnia, és akár összeírnia egy papírra.

Amennyiben további analízisre van szükség, úgy szóba jöhetnek az agyi képalkotó vizsgálatok, mint például az MRI vagy a CT, amelyek segíthetnek a neurológusnak az agy és az idegrendszeri struktúrák állapotának megismerésében. Ezenkívül vérvizsgálat is történhet, hogy kizárhatóak legyenek egyéb betegségek, például az anémia vagy a fertőzések okozta fejfájások.

Amennyiben a Türkiz Medical Centert választja, úgy garantáltan megoldást találunk a problémájára! Foglaljon időpontot szakembereinkhez.

A téma szakértője:

Dr. Szökőcs András

Idegsebész

Online Időpontfoglalás:

Kapcsolódó tartalmak:

Csigolyaelcsúszás
Idegsebészet

Csigolyaelcsúszás

Az alábbiakban megvizsgáljuk a csigolyaelcsúszás tüneteit, a szükséges vizsgálatokat és a lehetséges kezelési lehetőségeket. Mi a csigolyaelcsúszás? A csigolyaelcsúszás, más néven csigolyacsúszás (spondilolystesis), olyan állapot,

Tovább olvasom »
Gerinccsatorna szűkület
Idegsebészet

Gerinccsatorna szűkület

Az alábbiakban megvizsgáljuk a gerinccsatorna szűkületet, tüneteit, a szükséges vizsgálatokat és a lehetséges kezelési lehetőségeket. Mi a gerinccsatorna szűkület? – A gerinccsatorna szűkület egy olyan

Tovább olvasom »
Arcidegzsába
Idegsebészet

Arcidegzsába

Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk az arcidegzsába fő jellemzőit, tüneteit, vizsgálati módszereit és a lehetséges kezelési lehetőségeket. Mi az arcidegzsába? Az arcidegzsába egy olyan idegrendszeri

Tovább olvasom »

Idegsebészet

Alagút szindróma

Fejfájás

Nyaki gerincsérv

Piriformis szindróma

Nyitott gerinc

Agy daganat

Gerincferdülés (scoliosis)

Arcidegzsába

Gerinccsatorna szűkület

Csigolya elcsúszás 

Ágyéki gerincsérv

Gerincvelő daganat

Ortopédia

Térdfájdalom

Vállfájdalom

Csípőfájdalom

Csípőprotézis

Izomfájdalom

Porckopás (atrózis)

Sokizületi gyulladás

Boka fájdalom

Csontfájdalom

Vállprotézis

Neurológia

Scelorsis Multiplex (sm betegség)

Parkinson kór

Alzheimer kór

Stroke (agyvérzés)

Epilepszia

Guillain Barre szindróma

Miasthenia Gravis

Neuropátia (perifériás neuropátia)

BPPV (Vertigo)

Endokrinológia

Pajzsmirigy alulműködés

Pajzsmirigy túlműködés

Hashimoto

Struma (pajzsmirigy göb, golyva)

Reumatológia

Derékfájás

Lumbágó

Isiász (ülőideg gyulladás)

Nyaki fájdalom

Gerincfájdalom

Rehabilitáció

Manuál terápia

Kinesio tape

Fizioterápia

Téma szakértője:

Dr. Szökőcs András

Idegsebész

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.