fbpx

Csigolyaelcsúszás

Csigolyaelcsúszás

Az alábbiakban megvizsgáljuk a csigolyaelcsúszás tüneteit, a szükséges vizsgálatokat és a lehetséges kezelési lehetőségeket.

Mi a csigolyaelcsúszás?

A csigolyaelcsúszás, más néven csigolyacsúszás (spondilolystesis), olyan állapot, amely akkor fordul elő, amikor egy vagy több csigolya elmozdul, elcsúszik a normális helyzetéből a gerincoszlopon belül. A rendellenesség következtében a kilépő ideggyökök nyomás alá kerülhetnek, ami számos kellemetlen tünettel járhat.

Kialakulásának okai:

 • Izomzati egyensúlyhiány: Az izomzati egyensúly hiánya vagyis gyengesége a hát és a hasizmokban hozzájárulhat a csigolyaelcsúszás kialakulásához, mivel nem képesek megfelelően támogatni a gerincoszlopot.
 • Folyamatos túlzott terhelés: Bizonyos mozgásformák, például nehéz emelés vagy ismétlődő súlyos terhelés a gerincoszlopra, hozzájárulhatnak a spondylolisthesis kialakulásához.
 • Genetikai hajlam: Bizonyos genetikai tényezők hajlamosíthatnak az örökölt csigolyaelcsúszásra. Ha családjában előfordult már spondylolisthesis, növelheti a kockázatát.
 • Trauma vagy sérülés: Balesetek, sportbalesetek vagy más fizikai trauma, például csontritkulásos csigolyatörés eredményeként előfordulhat csigolyaelcsúszás.
 • Elhízás: A túlsúly és az elhízás növelhetik a gerinc terhelését, ami hozzájárulhat a csigolyaelcsúszás kialakulásához.

Mik a tünetei?

A csigolyaelcsúszás tünetei változhatnak az elcsúszás súlyosságától és a nyomott idegek helyzetétől függően. A leggyakoribb tünetek közé tartoznak:

 • Hátfájás: Az elcsúszott csigolya környékén jelentkező fájdalom.
 • Lábfájdalom: Az elcsúszott csigolya nyomást gyakorolhat az idegekre, ami lábfájdalmat okozhat, amit gyakran „zsibbadás” vagy „tűszúrás” érzete kísér.
 • Gyengeség: Az idegnyomás miatt fellépő izomgyengeség.
 • Mozgásbeszűkülés: Az elmozdult csigolya korlátozhatja a mozgást és az aktív életmódot.
Csigolyaelcsúszás

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A csigolyaelcsúszás diagnózisának megerősítéséhez az orvos számos vizsgálatot kérhet a részletes fizikális vizsgálaton kívül:

 • Röntgen: A gerinc röntgenfelvételek segíthetnek a csigolyaelcsúszás vagy az elmozdult csigolyák azonosításában.
 • MRI: Az MRI (mágneses rezonancia képalkotás) részletesebb képet nyújthat az elmozdult csigolyák és az idegek állapotáról.
 • CT: A CT (Computeres tomográfia) hasznos lehet a csigolyák és az elmozdult csigolyák részletesebb vizsgálatára.

 

Hogyan zajlik a kezelés?

A csigolyaelcsúszás kezelése az állapot súlyosságától és a tünetektől függ. A kezelés lehet konzervatív vagy sebészeti. Néhány lehetséges kezelési lehetőség:

 • Mozgásterápia, amely során a gyengült törzsizomzat megerősítésére helyezik a hangsúlyt.
 • Fájdalomcsillapítók: Gyógyszerekkel kezelheti a fájdalmat és a gyulladást.
 • Sebészet: Súlyos esetekben, amikor a konzervatív kezelés nem segít, sebészeti beavatkozásra lehet szükség az elmozdult csigolyák stabilizálására.

Fontos megjegyezni, hogy a csigolyaelcsúszás kezelése minden esetben egyedi lehet, és az orvos az állapot súlyosságát és az egyén sajátos szükségleteit is figyelembe veszi. Ha bármilyen panasza van, amely a csigolyaelcsúszásra utalhat, forduljon orvoshoz, hogy megfelelő ellátást kapjon.

A téma szakértője:

Dr. Szökőcs András

Idegsebész

Online Időpontfoglalás:

Kapcsolódó tartalmak:

Csigolyaelcsúszás
Idegsebészet

Csigolyaelcsúszás

Az alábbiakban megvizsgáljuk a csigolyaelcsúszás tüneteit, a szükséges vizsgálatokat és a lehetséges kezelési lehetőségeket. Mi a csigolyaelcsúszás? A csigolyaelcsúszás, más néven csigolyacsúszás (spondilolystesis), olyan állapot,

Tovább olvasom »
Gerinccsatorna szűkület
Idegsebészet

Gerinccsatorna szűkület

Az alábbiakban megvizsgáljuk a gerinccsatorna szűkületet, tüneteit, a szükséges vizsgálatokat és a lehetséges kezelési lehetőségeket. Mi a gerinccsatorna szűkület? – A gerinccsatorna szűkület egy olyan

Tovább olvasom »
Arcidegzsába
Idegsebészet

Arcidegzsába

Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk az arcidegzsába fő jellemzőit, tüneteit, vizsgálati módszereit és a lehetséges kezelési lehetőségeket. Mi az arcidegzsába? Az arcidegzsába egy olyan idegrendszeri

Tovább olvasom »

Idegsebészet

Alagút szindróma

Fejfájás

Nyaki gerincsérv

Piriformis szindróma

Nyitott gerinc

Agy daganat

Gerincferdülés (scoliosis)

Arcidegzsába

Gerinccsatorna szűkület

Csigolya elcsúszás 

Ágyéki gerincsérv

Gerincvelő daganat

Ortopédia

Térdfájdalom

Vállfájdalom

Csípőfájdalom

Csípőprotézis

Izomfájdalom

Porckopás (atrózis)

Sokizületi gyulladás

Boka fájdalom

Csontfájdalom

Vállprotézis

Neurológia

Scelorsis Multiplex (sm betegség)

Parkinson kór

Alzheimer kór

Stroke (agyvérzés)

Epilepszia

Guillain Barre szindróma

Miasthenia Gravis

Neuropátia (perifériás neuropátia)

BPPV (Vertigo)

Endokrinológia

Pajzsmirigy alulműködés

Pajzsmirigy túlműködés

Hashimoto

Struma (pajzsmirigy göb, golyva)

Reumatológia

Derékfájás

Lumbágó

Isiász (ülőideg gyulladás)

Nyaki fájdalom

Gerincfájdalom

Rehabilitáció

Manuál terápia

Kinesio tape

Fizioterápia

Téma szakértője:

Dr. Szökőcs András

Idegsebész

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.