fbpx

Arcidegzsába

Arcidegzsába

Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk az arcidegzsába fő jellemzőit, tüneteit, vizsgálati módszereit és a lehetséges kezelési lehetőségeket.

Mi az arcidegzsába?

Az arcidegzsába egy olyan idegrendszeri betegség, amely az arc izmainak gyengüléséhez és mozgásának zavaraihoz vezethet. Ez a probléma az arcideg (vagy VII. agyideg) sérülése vagy irritációja miatt jelentkezik. Az arcideg felelős az arc izmainak mozgásáért és az érzékeléséért, így az arcidegzsába komoly hatással lehet az érintett személy életminőségére, hiszen az arc izmainak mozgása zavart szenved, ami számos kellemetlen tünetet okozhat.

Milyen fajtái ismertek?

Az arcidegzsába két fő típusba sorolható:

 • Idiopátiás arcidegzsába: Ezt a típust gyakran Bell-paresztéziaként emlegetik. Az ok ismeretlen, de a legvalószínűbb, hogy vírusfertőzés vagy autoimmun reakció áll a hátterében. Az idiopátiás arcidegzsába hirtelen jelentkezik, és általában spontán gyógyul.
 • Szekunder arcidegzsába: Ennek a típusnak az oka egyértelműen azonosítható, például sérülés, tumor nyomása, vagy más betegség okozhatja. A szekunder arcidegzsába kezelése az alapbetegség megszüntetésétől függ.

 

Mik a tünetei?

Az arcidegzsába tünetei különbözőek lehetnek, és az érintett személy állapotától függenek. A leggyakoribb tünetek a következők:

 • Az arc egyik oldalának hirtelen lebénulása vagy gyengesége.
 • Az arc izmainak önkéntelen rángása vagy görcsölése.
 • Fokozott érzékenység a hangokra és a fényre az érintett oldalon.
 • Beszédproblémák, például beszédzavar vagy nehezen artikulálható beszéd.
 • Száj sarkának leesése vagy elhúzódása.
Arcidegzsába

Hogyan zajlik a vizsgálat?

Az arcidegzsába diagnózisát általában egy neurológus állapítja meg. A vizsgálat során az orvos értékeli az arc izmainak erejét, az érzékenységet, és kikérdezi a beteget a tünetek kezdetéről és lefolyásáról. Az orvos néha képalkotó vizsgálatokat, például CT vagy MRI vizsgálatot is elrendelhet, hogy kizárja más okokat, például tumor vagy sérülés jelenlétét.

Hogyan zajlik a kezelés?

Az arcidegzsába kezelése attól függ, hogy milyen típusú és súlyosságú az állapot. Néhány általános kezelési lehetőség:

 • Gyógyszerek: Az orvos gyulladáscsökkentő gyógyszereket, például kortikoszteroidokat írhat fel a gyulladás enyhítésére és a tünetek csökkentésére.
 • Fizikoterápia: Fizikoterápiás gyakorlatok segíthetnek az arcizmok erősítésében és azok normális működésének helyreállításában.
 • Botulinum toxin (Botox) injekciók: A Botox injekciók segíthetnek az arcizmok görcsének enyhítésében és az arc kiegyenlítésében.
 • Sebészeti beavatkozás: A súlyosabb esetekben, amikor más kezelések nem hatásosak, sebészeti beavatkozás, például arcideg-rekonstrukció vagy arcképzés lehet szükséges.

 

Fontos megjegyezni, hogy az arcidegzsába kimenetele általában jó, és sok esetben a tünetek idővel javulnak vagy teljesen megszűnnek. Azonban az időben történő diagnózis és kezelés kulcsfontosságú az eredményesség szempontjából. Ha úgy érzi, hogy arcidegzsába tünetei jelentkeznek, azonnal forduljon orvoshoz a megfelelő kezelés és gondozás érdekében.

A téma szakértője:

Dr. Szökőcs András

Idegsebész

Online Időpontfoglalás:

Kapcsolódó tartalmak:

Csigolyaelcsúszás
Idegsebészet

Csigolyaelcsúszás

Az alábbiakban megvizsgáljuk a csigolyaelcsúszás tüneteit, a szükséges vizsgálatokat és a lehetséges kezelési lehetőségeket. Mi a csigolyaelcsúszás? A csigolyaelcsúszás, más néven csigolyacsúszás (spondilolystesis), olyan állapot,

Tovább olvasom »
Gerinccsatorna szűkület
Idegsebészet

Gerinccsatorna szűkület

Az alábbiakban megvizsgáljuk a gerinccsatorna szűkületet, tüneteit, a szükséges vizsgálatokat és a lehetséges kezelési lehetőségeket. Mi a gerinccsatorna szűkület? – A gerinccsatorna szűkület egy olyan

Tovább olvasom »
Arcidegzsába
Idegsebészet

Arcidegzsába

Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk az arcidegzsába fő jellemzőit, tüneteit, vizsgálati módszereit és a lehetséges kezelési lehetőségeket. Mi az arcidegzsába? Az arcidegzsába egy olyan idegrendszeri

Tovább olvasom »

Idegsebészet

Alagút szindróma

Fejfájás

Nyaki gerincsérv

Piriformis szindróma

Nyitott gerinc

Agy daganat

Gerincferdülés (scoliosis)

Arcidegzsába

Gerinccsatorna szűkület

Csigolya elcsúszás 

Ágyéki gerincsérv

Gerincvelő daganat

Ortopédia

Térdfájdalom

Vállfájdalom

Csípőfájdalom

Csípőprotézis

Izomfájdalom

Porckopás (atrózis)

Sokizületi gyulladás

Boka fájdalom

Csontfájdalom

Vállprotézis

Neurológia

Scelorsis Multiplex (sm betegség)

Parkinson kór

Alzheimer kór

Stroke (agyvérzés)

Epilepszia

Guillain Barre szindróma

Miasthenia Gravis

Neuropátia (perifériás neuropátia)

BPPV (Vertigo)

Endokrinológia

Pajzsmirigy alulműködés

Pajzsmirigy túlműködés

Hashimoto

Struma (pajzsmirigy göb, golyva)

Reumatológia

Derékfájás

Lumbágó

Isiász (ülőideg gyulladás)

Nyaki fájdalom

Gerincfájdalom

Rehabilitáció

Manuál terápia

Kinesio tape

Fizioterápia

Téma szakértője:

Dr. Szökőcs András

Idegsebész

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.