fbpx

Alagút szindróma

Alagút Szindróma

Az alagút szindróma az ideg- és szöveti összenyomódás következtében alakul ki. A csontok és lágyrészek által alkotott kis alagútban jelentkezhet, amelyekben az idegek és az erek futnak, így a kéz, a csukló, a könyök vagy a láb területén is előfordulhat. Az alagút szindróma lehet akut vagy krónikus, és több fajtája ismert.

Fajtái:

Carpális alagút szindróma: Ez az egyik leggyakoribb típusa az alagút szindrómának. Ilyenkor a a medianus ideg nyomás alá kerül a csukló területén. Ennek eredményeként a kéz és az ujjak zsibbadnak, gyengék, és fájdalmasak lehetnek.

Cubitalis alagút szindróma: Ebben a típusban a könyökcsúcs közelében található ulnaris ideg nyomódik össze. Ez a nyomás zsibbadást és fájdalmat okozhat az alkarban és a kéz egyes részein, különösen a kisujj területén.

Tarsális alagút szindróma: Ennek a fajtának a során a láb belső részén található tarsális alagútban nyomás alakul ki. Ez a fajta szindróma gyakran a futók körében fordul elő, és a lábfejen jelentkező fájdalommal, zsibbadással és gyengeséggel járhat.

Tünetei: Az alagút szindróma tünetei függenek a nyomás helyétől és mértékétől, de általában a következők lehetnek:

  • Zsibbadás és bizsergés az ujjak területén.
  • Fájdalom, amely az érintett területen jelentkezik vagy kisugárzik.
  • Gyengeség és csökkent izomerő az érintett területen.
  • Éjszakai fájdalom és zsibbadás, amely alvászavarokhoz vezethet.

Vizsgálat: Az alagút szindróma diagnózisát általában speciális fizikális vizsgálat és kórtörténet felvétele alapján állapítják meg. További vizsgálatok közé tartozhat a képalkotó vizsgálatok (pl. MRI vagy ultrahang) vagy az elektroneurográfia (ENG), amely a perifériás idegek vezetési sebességét méri.
Fontos megjegyezni, hogy a nyaki porckorongsérv tünetei is hasonlóak lehetnek, ezért elengedhetetlen a szakszerű kivizsgálás!

Alagút Szindróma

Kezelés: Az alagút szindróma kezelése több tényezőtől függ, beleértve a tünetek súlyosságát és a betegség típusát. A kezelés lehet konzervatív vagy sebészeti.

Konzervatív kezelés: Megelőzésként, vagy amennyiben a tünetek enyhébbek, érdemes gyakran átmozgatni az adott ízületet, irodai munka közben a csuklót egyenesen tartani. Amennyiben fokozódik a fájdalom és zsibbadás, akkor csuklótámaszra is szükség lehet, és érdemes minél előbb szakemberhez fordulni a súlyosabb tünetek megelőzése érdekében.

Sebészeti kezelés: A súlyosabb esetekben, amikor a konzervatív kezelés nem hoz eredményt, sebészeti beavatkozás szükséges lehet. A beavatkozás során az összenyomódott szabadítják fel, az azt összenyomó szalag vagy izom átvágásával, ami enyhíti a tüneteket. Ezt követően rehabilitáció lesz szükséges.

Az alagút szindróma súlyossága és a kezelés hatékonysága személyenként változhat, így fontos, hogy a tünetekkel küzdő betegek időben keressék fel orvosukat, hogy megfelelő, személyre szabott diagnózist és kezelést kaphassanak. A megfelelő kezelés segíthet a fájdalom enyhítésében, a normális életvitel visszaállításában és az esetleges műtét is elkerülhető lehet.

A téma szakértője:

Dr. Szökőcs András

Idegsebész

Online Időpontfoglalás:

Kapcsolódó tartalmak:

Csigolyaelcsúszás
Idegsebészet

Csigolyaelcsúszás

Az alábbiakban megvizsgáljuk a csigolyaelcsúszás tüneteit, a szükséges vizsgálatokat és a lehetséges kezelési lehetőségeket. Mi a csigolyaelcsúszás? A csigolyaelcsúszás, más néven csigolyacsúszás (spondilolystesis), olyan állapot,

Tovább olvasom »
Gerinccsatorna szűkület
Idegsebészet

Gerinccsatorna szűkület

Az alábbiakban megvizsgáljuk a gerinccsatorna szűkületet, tüneteit, a szükséges vizsgálatokat és a lehetséges kezelési lehetőségeket. Mi a gerinccsatorna szűkület? – A gerinccsatorna szűkület egy olyan

Tovább olvasom »
Arcidegzsába
Idegsebészet

Arcidegzsába

Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk az arcidegzsába fő jellemzőit, tüneteit, vizsgálati módszereit és a lehetséges kezelési lehetőségeket. Mi az arcidegzsába? Az arcidegzsába egy olyan idegrendszeri

Tovább olvasom »

Idegsebészet

Alagút szindróma

Fejfájás

Nyaki gerincsérv

Piriformis szindróma

Nyitott gerinc

Agy daganat

Gerincferdülés (scoliosis)

Arcidegzsába

Gerinccsatorna szűkület

Csigolya elcsúszás 

Ágyéki gerincsérv

Gerincvelő daganat

Ortopédia

Térdfájdalom

Vállfájdalom

Csípőfájdalom

Csípőprotézis

Izomfájdalom

Porckopás (atrózis)

Sokizületi gyulladás

Boka fájdalom

Csontfájdalom

Vállprotézis

Neurológia

Scelorsis Multiplex (sm betegség)

Parkinson kór

Alzheimer kór

Stroke (agyvérzés)

Epilepszia

Guillain Barre szindróma

Miasthenia Gravis

Neuropátia (perifériás neuropátia)

BPPV (Vertigo)

Endokrinológia

Pajzsmirigy alulműködés

Pajzsmirigy túlműködés

Hashimoto

Struma (pajzsmirigy göb, golyva)

Reumatológia

Derékfájás

Lumbágó

Isiász (ülőideg gyulladás)

Nyaki fájdalom

Gerincfájdalom

Rehabilitáció

Manuál terápia

Kinesio tape

Fizioterápia

Téma szakértője:

Dr. Szökőcs András

Idegsebész

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.