fbpx

A térdízületi gyulladás tünetei

térdízületi gyulladás tünetei

A térdízület gyulladása erős fájdalommal, a mozgástartomány beszűkülésével jár, befolyásolja a hétköznapi rutinunkat, megnehezíti az életünket. Cikkünkben összeszedtük mik a térdízületi gyulladás tünetei, megtudhatja hogyan ismerhető fel a probléma!

Az emberi testben található ízületek közül az egyik legnagyobb terhelést a térdízület kapja. Túlterhelés, betegségek, esetenként nem megfelelő életvitel hatására gyulladás alakulhat ki, ami szörnyű fájdalommal és mozgáskorlátozottsággal jár.

A térdízületi gyulladásnak több fajtája ismert, a leggyakoribb az úgynevezett oszteoartritisz. Ez egy folyamatosan kialakuló állapot, amit a térdízületben található porc kopása eredményez. Általában középkorban alakul ki.

A gyulladás kialakulhat sérülések következtében is. Ínszalagsérülés vagy szakadás, térdkalács törés is kiválthatja, a tünetek jóval a sérülést követően jelentkeznek. Ez adott esetben több évvel később is bekövetkezhet!

térdízületi gyulladás jelei

Mik a térdízületi gyulladás tünetei?

1. Fájdalom

A térdízületi gyulladás tünetei közül a legáltalánosabb a fokozatosan erősödő fájdalom. Ez általában lassabb ütemben alakul ki, de bizonyos esetekben hírtelen is bekövetkezhet. Kezdeti stádiumban csak a nap bizonyos szakaszán, hirtelen mozdulat során jelentkezik.

2. Duzzanat

Az oszteoartritisz együtt járhat csontkinövésből származó kemény duzzanattal, és a gyulladás miatt az ízületekben kialakult puha tapintású duzzanatokkal is.

3. Beszűkült mozgástartomány

A térdízületi gyulladás miatt kialakult változások hatására mozgás problémássá válik, csökken a mozgástartomány. Befolyásolja a mindennapi tevékenységeket, mint a járás, lépcsőzés, felállás, leülés. Néhány esetben a mobilitásra is negatív hatással lehet.

4. A térd kattogása, ropogása

Térdízületi gyulladás tünetei közé tartozhat a térd behajlítása vagy kinyújtása során jelentkező kattogás, ropogás. Ez a porc bizonyos szintű elkopása után jelentkezik. Ilyenkor a durvává vált felület és az apró keletkezett csontkinövések egymáshoz érnek mozgás során és ez okozza a jelenséget.

5. Deformálódott térdízület

A gyulladás hatására a térdízületet körülvevő szalagok meggyengülhetnek, amely az ízület deformitásához vezethet. Ennek következtében a térd kifelé vagy befelé dől.

A térdízületi gyulladás kezelése

A térdízületi gyulladás kezelési módjai közé tartoznak a különböző gyógytornák, gyulladáscsökkentő készítmények, injekciók, hideg-meleg borogatások.

A pontos diagnózis felállításához és a kezelési terápia felállításhoz keressen fel egy szakorvost!

A téma szakértője:

Dr. Harrira M. Fahed​

Ortopédsebész – Traumatológus, Mozgásszervi Rehabilitációs Főorvos

Online Időpontfoglalás:

Kapcsolódó tartalmak:

Csigolyaelcsúszás
Idegsebészet

Csigolyaelcsúszás

Az alábbiakban megvizsgáljuk a csigolyaelcsúszás tüneteit, a szükséges vizsgálatokat és a lehetséges kezelési lehetőségeket. Mi a csigolyaelcsúszás? A csigolyaelcsúszás, más néven csigolyacsúszás (spondilolystesis), olyan állapot,

Tovább olvasom »
Gerinccsatorna szűkület
Idegsebészet

Gerinccsatorna szűkület

Az alábbiakban megvizsgáljuk a gerinccsatorna szűkületet, tüneteit, a szükséges vizsgálatokat és a lehetséges kezelési lehetőségeket. Mi a gerinccsatorna szűkület? – A gerinccsatorna szűkület egy olyan

Tovább olvasom »
Arcidegzsába
Idegsebészet

Arcidegzsába

Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk az arcidegzsába fő jellemzőit, tüneteit, vizsgálati módszereit és a lehetséges kezelési lehetőségeket. Mi az arcidegzsába? Az arcidegzsába egy olyan idegrendszeri

Tovább olvasom »

Idegsebészet

Alagút szindróma

Fejfájás

Nyaki gerincsérv

Piriformis szindróma

Nyitott gerinc

Agy daganat

Gerincferdülés (scoliosis)

Arcidegzsába

Gerinccsatorna szűkület

Csigolya elcsúszás 

Ágyéki gerincsérv

Gerincvelő daganat

Ortopédia

Térdfájdalom

Vállfájdalom

Csípőfájdalom

Csípőprotézis

Izomfájdalom

Porckopás (atrózis)

Sokizületi gyulladás

Boka fájdalom

Csontfájdalom

Vállprotézis

Neurológia

Scelorsis Multiplex (sm betegség)

Parkinson kór

Alzheimer kór

Stroke (agyvérzés)

Epilepszia

Guillain Barre szindróma

Miasthenia Gravis

Neuropátia (perifériás neuropátia)

BPPV (Vertigo)

Endokrinológia

Pajzsmirigy alulműködés

Pajzsmirigy túlműködés

Hashimoto

Struma (pajzsmirigy göb, golyva)

Reumatológia

Derékfájás

Lumbágó

Isiász (ülőideg gyulladás)

Nyaki fájdalom

Gerincfájdalom

Rehabilitáció

Manuál terápia

Kinesio tape

Fizioterápia

Téma szakértője:

Dr. Szökőcs András

Idegsebész

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.