fbpx

A stroke utáni gyógytorna

Stroke Utáni Gyógytorna

A stroke az agy vérállátásának zavaraival járó kórképek csoportjába tartozik, amely az agyban bekövetkező érszűkület vagy érelzáródás, ritkább esetben vérzés következménye lehet. Attól függően, hogy az agy melyik féltekéjében történt a károsodás, ahhoz képest az ellenoldali testfélen jelentkezik a féloldali gyengeség (hemiparézis), vagy bénulás (hemiplégia).
A stroke következtében kialakuló féloldali tünetek és azok súlyossága egyénenként eltérőek, attól függően, hogy az agyi károsodás mely területeket érinti, és milyen mértékben.

Van, aki a teljes testfelének bénulásból fakadóan akár teljesen kiszolgáltatottá válhat a környezete számára, míg van, akinél a féloldali érintettség csak az egyik végtagban (alsó vagy felső) lesz kifejezettebb. Amennyiben a kéz és az ujjak gyengesége a leginkább jellemző, akkor az elveszett manipulációs készség, a finommotorikus funkciók hiánya okozza majd a legnagyobb nehézséget. Ha viszont az alsó végtag gyengesége jellemző jobban, akkor a járás válik nehezebbé, a láb emelése fogja a legnagyobb nehézséget okozni. Fontos tudni, hogy a hemiparézis minden egyén esetében az egész testfelet érinti, csak eltérő mértékben.

Egyénileg más és más funkcionális nehézség lesz előtérben, melyek az életminőséget is befolyásolják kisebb, nagyobb mértékben. Érintett lehet a mozgáson kívül többek között még az érzékelés, és a beszéd is.

Stroke Utáni gyógytorna

Stroke-ot követően a rehabilitáció, azon belül is a gyógytorna kiemelt fontosságú. Célja a végtagok funkcionális fejlesztése, az elveszett vagy megváltozott mozgáskészség helyreállítása, az egyensúly és koordinációs készségek fejlesztése. Elengedhetetlen az ízületek szakszerű kimozgatása, az izomok fokozatos erősítése, a manipulációs készségek fejlesztése. Nem utolsó sorban pedig a rehabilitáció egyik fő célja az önellátó képességek fejlesztése a lehető legnagyobb mértékben.

A gyógytorna hatására javulhatnak a beszűkült ízületi mozgások, növekedhet a megváltozott izomerő, illetve a célzott terápia segítheti a helyes testtartás kialakítását, a járásminta helyreállítását, és a járásstabilitás visszanyerését.

A stroke-ot követő gyógytorna tehát rendkívül fontos a mozgások fejlesztésén túl, az önbizalom növelésében, illetve a mindennapi tevékenységekhez való visszatérésben. Nem utolsó sorban pedig egy folyamatos szintentartást biztosíthat, amely segít megőrizni a korábban elért eredményeket.

Fontos, hogy a gyógytorna megkezdése előtt konzultáljon orvosával, illetve a mozgásterápia szakképzett gyógytornász által egyénre szabott legyen, hogy biztosan az állapotának megfelelő tanácsokat és terápiát kaphassa.

A téma szakértői:

Ormay Blanka

Gyógytornász-fizioterapeuta, Neurológiai szakgyógytornász

Potyondi Dorina

Gyógytornász-fizioterapeuta

Online Időpontfoglalás:

Kapcsolódó tartalmak:

Csigolyaelcsúszás
Idegsebészet

Csigolyaelcsúszás

Az alábbiakban megvizsgáljuk a csigolyaelcsúszás tüneteit, a szükséges vizsgálatokat és a lehetséges kezelési lehetőségeket. Mi a csigolyaelcsúszás? A csigolyaelcsúszás, más néven csigolyacsúszás (spondilolystesis), olyan állapot,

Tovább olvasom »
Gerinccsatorna szűkület
Idegsebészet

Gerinccsatorna szűkület

Az alábbiakban megvizsgáljuk a gerinccsatorna szűkületet, tüneteit, a szükséges vizsgálatokat és a lehetséges kezelési lehetőségeket. Mi a gerinccsatorna szűkület? – A gerinccsatorna szűkület egy olyan

Tovább olvasom »
Arcidegzsába
Idegsebészet

Arcidegzsába

Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk az arcidegzsába fő jellemzőit, tüneteit, vizsgálati módszereit és a lehetséges kezelési lehetőségeket. Mi az arcidegzsába? Az arcidegzsába egy olyan idegrendszeri

Tovább olvasom »

Idegsebészet

Alagút szindróma

Fejfájás

Nyaki gerincsérv

Piriformis szindróma

Nyitott gerinc

Agy daganat

Gerincferdülés (scoliosis)

Arcidegzsába

Gerinccsatorna szűkület

Csigolya elcsúszás 

Ágyéki gerincsérv

Gerincvelő daganat

Ortopédia

Térdfájdalom

Vállfájdalom

Csípőfájdalom

Csípőprotézis

Izomfájdalom

Porckopás (atrózis)

Sokizületi gyulladás

Boka fájdalom

Csontfájdalom

Vállprotézis

Neurológia

Scelorsis Multiplex (sm betegség)

Parkinson kór

Alzheimer kór

Stroke (agyvérzés)

Epilepszia

Guillain Barre szindróma

Miasthenia Gravis

Neuropátia (perifériás neuropátia)

BPPV (Vertigo)

Endokrinológia

Pajzsmirigy alulműködés

Pajzsmirigy túlműködés

Hashimoto

Struma (pajzsmirigy göb, golyva)

Reumatológia

Derékfájás

Lumbágó

Isiász (ülőideg gyulladás)

Nyaki fájdalom

Gerincfájdalom

Rehabilitáció

Manuál terápia

Kinesio tape

Fizioterápia

Téma szakértője:

Dr. Szökőcs András

Idegsebész

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.