fbpx

A gyógytorna szerepe Parkinson- kórban

Parkinson utáni gyógytorna

A Parkinson- kór egy progresszív kórlefolyású betegség, mely a központi idegrendszer dopamin hiányával hozható összefüggésbe.
A betegség egyik vezető tünete lehet a remegés, mely főként tipikus nyugalmi kézremegés formájában jelentkezik. A másik vezető tünet lehet az izmok merevsége, az ízületek nehezebb mozgathatósága. A Parkinson-kór tipikus tünetei között szerepelhetnek még a tervezett mozgások meglassultsága, és azok indításának vagy éppen a megállításának a zavara. Jellemző az előre görnyedt testtartás, hajlított térdekkel a csoszogó, apró léptű járás, és sokszor az elindulás, a megállás és a megfordulás is nehezítetté válhat. Az idő előrehaladtával pedig megjelenhetnek instabilitások, koordinációs és egyensúlyproblémák is. Egyénenként eltérő a tünetek megjelenése és azok súlyossága is.
A gyógyszeres terápia mellett a gyógytorna fontos szerepet játszhat a Parkinson-kórral élők életminőségének javításában.
Mivel egy progrediáló betegségről van szó, ezért nagyon fontos a mozgásterápia mielőbbi elkezdésével a tünetek súlyosbodásának lassítása, a meglévő funkciók, és az önállóság megőrzése minél hosszabb ideig.
A terápia célja az izomerő növelése, az ízületek mozgástartományának megtartása, a harmonikus mozgáskészség megőrzése. Emellett fontos hangsúlyt kap az egyensúly- koordinációs képességek fejlesztése, a biztonságos járáskészség fenttartása.

Gyógytorna

A gyógytorna minden esetben egyénre szabott, ritmusos, dinamikus gyakorlatokból áll, egyéni, vagy kisebb csoporttorna formájában, mely hatására javulhatnak a beszűkült ízületi mozgások, növekedhet az izomerő, a járás biztonságosabbá válhat, ami segíthet csökkenteni az elesés kockázatát. Nem utolsó sorban pedig az egyes foglalkozások pozitív hatással lehetnek az egyén pszichés állapotára is.

Fontos, hogy a gyógytorna megkezdése előtt konzultáljon orvosával, illetve a mozgásterápia szakképzett gyógytornász által egyénre szabott legyen, hogy biztosan az állapotának megfelelő tanácsokat és terápiát kaphassa.

A téma szakértői:

Ormay Blanka

Gyógytornász-fizioterapeuta, Neurológiai szakgyógytornász

Potyondi Dorina

Gyógytornász-fizioterapeuta

Online Időpontfoglalás:

Kapcsolódó tartalmak:

Csigolyaelcsúszás
Idegsebészet

Csigolyaelcsúszás

Az alábbiakban megvizsgáljuk a csigolyaelcsúszás tüneteit, a szükséges vizsgálatokat és a lehetséges kezelési lehetőségeket. Mi a csigolyaelcsúszás? A csigolyaelcsúszás, más néven csigolyacsúszás (spondilolystesis), olyan állapot,

Tovább olvasom »
Gerinccsatorna szűkület
Idegsebészet

Gerinccsatorna szűkület

Az alábbiakban megvizsgáljuk a gerinccsatorna szűkületet, tüneteit, a szükséges vizsgálatokat és a lehetséges kezelési lehetőségeket. Mi a gerinccsatorna szűkület? – A gerinccsatorna szűkület egy olyan

Tovább olvasom »
Arcidegzsába
Idegsebészet

Arcidegzsába

Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk az arcidegzsába fő jellemzőit, tüneteit, vizsgálati módszereit és a lehetséges kezelési lehetőségeket. Mi az arcidegzsába? Az arcidegzsába egy olyan idegrendszeri

Tovább olvasom »

Idegsebészet

Alagút szindróma

Fejfájás

Nyaki gerincsérv

Piriformis szindróma

Nyitott gerinc

Agy daganat

Gerincferdülés (scoliosis)

Arcidegzsába

Gerinccsatorna szűkület

Csigolya elcsúszás 

Ágyéki gerincsérv

Gerincvelő daganat

Ortopédia

Térdfájdalom

Vállfájdalom

Csípőfájdalom

Csípőprotézis

Izomfájdalom

Porckopás (atrózis)

Sokizületi gyulladás

Boka fájdalom

Csontfájdalom

Vállprotézis

Neurológia

Scelorsis Multiplex (sm betegség)

Parkinson kór

Alzheimer kór

Stroke (agyvérzés)

Epilepszia

Guillain Barre szindróma

Miasthenia Gravis

Neuropátia (perifériás neuropátia)

BPPV (Vertigo)

Endokrinológia

Pajzsmirigy alulműködés

Pajzsmirigy túlműködés

Hashimoto

Struma (pajzsmirigy göb, golyva)

Reumatológia

Derékfájás

Lumbágó

Isiász (ülőideg gyulladás)

Nyaki fájdalom

Gerincfájdalom

Rehabilitáció

Manuál terápia

Kinesio tape

Fizioterápia

Téma szakértője:

Dr. Szökőcs András

Idegsebész

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.